Mertua punca pergaduhan rumahtangga kami.

Hi.. dsini nak luahkan sikitlah. Korang ada tak mertua macam ni? I mean, yes kita ni bukan dianggap keluargapun just org luar. They dont have to control me. I KNOW WHAT IM DOING! Sy sejenis yang hormat orang yg lebih tua, but once pijak sy seumpama sy ni tak da perasaan, sy rasa sy hilang hormat. Kalau boleh tak nak pijakpun rumah mertua. Sebab setiap kali balik, mesti nak tunjuk diri tu kaya ada emas banyak tanah. Bukan tu saja, siap bandingkan cara dia besarkan anak2 dia dengan sy. I mean, tu tahun 70an kot, skrg zaman dah modern. Kau nak aku beranakkan cucu kau mcm kau? Baru kau boleh hormat aku ker? Eh geram sangat gaya tuu.. lepas tu pandai mgata2 dengan anak2 dia pula. Eh ingat aku tak da mak bapak ke? Mak bapak aku sanjung anak kau tau. Teruk mcm mana pun anak kau treat aku, still dorg nasihat cara baik. Yang engkau dok mengumpat siap bawak anak2 mengumpat dah kenapa?? Rasa tersaing ke? Aku tak faham la.. benda berulang kali, kita buat baik pijak rumah dia masak sapu rumah apa semua pun still salah dimata dorg? Baik tak yah jenguk langsung. Menyakitkan hati.. korang adake mcm ni? Ke aku jer? Bukan apa, sebab hairan.. kenapa mcm ni? Kita dok baik sopan santun, dorang pula yng bgaya pelik.. disebabkan sikap mertua mcm ni, sb mluah dgn suami, tp suami pulak yg mcm tak percaya apa yg sy ckp, sdgkan benda tu berlaku depan mata dia. Kami selalu bgaduh disebabkan ini.. #pleasehelp #ingintahu

19 Balas

trus terang, klu isu2 between istri vs mak mntua nie, hsband akn sbelah kn mak dye.. bg sye ckup la hsband tw ape yg sye rse.. selebih nye tpulang pd dye la.. n kte as mnantu, klu rse x ok, jarg2 la peg sne.. at least bia mood tu da ok sikit..

2y ago

btoll . ckup lah skdar suami paham apa kite rsa .

Saya ada mak mertua jenis camtu.. saya menantu perempuan sorg yg bongsu... kalo dia bercakap dengan saya bedesing telinga... kalo an ank dia lembut ja bckap.. mcm dalam drama pulak.. hihiii

dugaan bila suami ok, mertua/biras pulak tak ok. kalau mertua/biras/ipar ok, suami pulak buat perangai. begitulah asam garam kehidupan

rmai je kne mcm ni sis.. kne sabar je la, tpi satu mase akan rse fedup jgk kn.. brserah kt Allah je la😿

Hi. Moga selalu bersabar ya sis. Masing-2 ada ujian masing-2 . Apa pun moga kita semua kuat ya

itu la org kate .dekat2 busuk. jauh² wangi. ikhtiar cari tmpt tinggl lain sis.

kalau saya jadi sis,xde pasal nak menjenguk dia..lantak dia situ

2y ago

Kan..tak kuasa mak

moga Allah mudahkan sis

mak mertua sis org mana?