saya dah masuk 5 weeks, normal ka baby bila scan, xnampak bayang lg?

dr cakap kena datang scan semula sbb tkot kandungan luar rahim 🥹🥺

4 Balas

Normal je awak, awak jangan stress tau. Saya dulu pon mcm awak . Dr ckp tak nampk apa pon cuma nampak dinding rahim menebal je ni. And dr ckp tkot ectopic pregnancy. Tapi saya husnudzon and pegi refer klinik swastapakar ibu and anak. Dr ckp maybe tarikh last period saya and usia kandungan tk sama sebab saya irregular period. Sebabtu dah tas and tvs scan pon tk nmpk and dh check luar rahim pon clear tkde nmpk kantng. So dr suruh buat ujian darah beta hcg (untuk amik darah hormon mengandong) lagi accurate wak . Dalam 3 hari dpt result and saya mmg mengandong and bacaan normal tapi baru 2-3w . Sebabtu tk nmpk apa . Tgh fasa pensenyawaan. Dtg lagi masa 8w and alhamdulillah ada dh baby. Kalau awak risau and nak tenang. Buat la ujian darah beta hcg ya. 🩷

sama la sy, tp tu mungkin xnmpak sbb kecik lg, and doc suruh dtg lg 2 week sbb kemungkinan jugak persenyawaan tu lambat sbb tu belum tentu 5 week, kdg boleh jd 3-4 weeks..

yg penting masa scan 5w ni is kedudukan dan bentuk kantung. janin terlalu kecil so xnampak. After a few weeks lps tu baru nampak (around 8w keatas)

normal. 8w keatas repeat scan.