Sifat ingin tahu membuak 🤭

Walaupun baru tahu usia kandungan masuk 4 weeks. Teringin nak g scan tiap minggu 😅 Minggu lepas baru scan tapi xnampak kantung. Cuma nampak rahim menebal je. Minggu ni macam nak pegi scan lg tapi tahann je. Kena tahan diri sampai 7 minggu sebab kalau boleh nak nampak baby 🥺 #firsttimemom

7 Balas

Nasihat saya, if awal sgt.. jgn scan sebab risau kantung tak nampak lagi.. benda tu akan buat ibu stress & ganggu perkembangan baby.. Paling dirisaukan ialah, Dr suspek ectopic pregnancy (mengandung luar rahim) sebab kantung apa tak nampak dlm rahim.. benda ni jadi dgn saya sendiri & Dr Pakar bagitau saya jgn pergi scan terlalu awal.. TAPI kena pergi emergency if sepanjang pregnant tu ada bleeding, perut sakit yg teramat sgt..

hehe kita sama lah, nak tahu sampai kdg risau duk fikir aku ni preg ke tak eh... last2 saya positifkan diri, cuba hold diri dr duk fikir yg tak baik takut stress. saya scan 6w dah nmpk kantung janin, doc suruh repeat scan lg sbulan terus utk tengok prkembangan dn dengar heartbeat baby masatu. In Sha Allah smoga dipermudahkan urusan kita semua🥰

yer better tunggu sampai 7/8w sbb baru akan nampak. awal sgt tak nampak apa sbb janin pun masih nak membentuk. lepas tu nak scan tiap minggu pun boleh

sy pon scan 6w bru nmpk kantung je..kne repeat lg 2w..asalkn tau kauntung ade didalam rahim lega dah..repeat lg nt mgkn 8 atau 9w

Betul..awal2 mmg susa nmpk..ikut bdn, kdg2 6w ada yg da nmpk..ada yg belum..sabar ye mommy ..

sama dengan saya sis. saya scan masa 5w. nampak kantung. doktor suruh datang lg 2 minggu.