Scan 7 minggu 5 Hari tapi ikut tarikh last period dah masuk 9 minggu 2 hari 🥺

Hi mommy , nak Tanya sebab Saya confused dengan weeks ni bila scan Dr cakap saiz baby kecik Dari tarikh last period 🥺 kalau ikutkan last period Saya 15 hb 8 kandungan sepatutnya 9 minggu 2 hari tapi bila scan jadi lari pula 🥺 bingung nak percaya Mana satu sebab setiap Kali last period memang Saya rekod 🥺 degupan jantung baby dengar dah cuma saiz baby kecik Dari weeks yg sepatunya. Pernah x mommy2 ada kes mcm sya punya ni. Sya dh Mula risau 🥺 sbb ni first baby 🥺🥺#seriusnanya #firstmom #firstbaby

8 Balas

saya pergi scan ikutkan first period 13/08 ikutkan harini dah 9minggu 4 hari tkdi scan baru 8 minggu , repeat 2weeks utk tgk pembentukan tgn n kaki , pstu dapat bacaan due yg sebenar , hrp2 nothing happend la ank second ,

Sy pun camni. Anak first jgk, so mcm sis sy pun tak tau apa2. Ikut LMP 8w tp masa scan 7w. Dr suruh repeat lg 2-3w. On 11th w sy gi repeat scan & mmg betul dah 11w. Bila gi buka buku pink, nurse mmg akan follow LMP je

Sy baru je buat buku skali dgn scan. First scan, dr tgk mcm kecil, then dr belek2 lagi sampai nampak posisi yg lebih clear. Alhamdulillah tepat dgn edd ikut first day last period sy. Lama jgk la dr dok godek2😅

Sama macam keadaan saya sekarang. kalau ikut tarikh pertama last period, kandungan dah 11minggu. Tapi bila scan baru 9minggu camtuh. Saya kena scan and jumpa doktor semula lagi 2 minggu.

2y ago

sama lagi 2 mnggu jmpa Dr balik lah ni utk cnfrmkn. semoga dpermudahkn urusan kita 🥰

Sama lah macam saya ikutkan saya baru 5 minggu 1 hari tapi bila check doktor kata kandungan saya dah 8 minggu, saya pon kena scan dan jumpa doktor semula lagi 2 minggu nie.

1y ago

Baik terima kasih untuk perkongsian. Smoga sis dan baby sihat2 selalu. Aamiin

normal la tuu. persenyawaan lambat. setiap org x sama. wktu subur x sama. period cycle x sama. period lenght x sama.

sama mcm sy..Sy skrg 11week tp scan 8week..tp dokter ckp normal sbb dia kecik lg..nnt repeat scan 2minggu lg

in sha allah next scan akan berubah tu.. kena jaga pemakanan sis ..