tumpang lalu

Dpt call dri klinik..igt berita happy..rupanya sedih..ada kncg manis plk 2nd prgnt ney..terus blur mau mkn minum pa yg sesuai..huu 1st dlu xda rezki..Allah lagi syg..rest ya syg..rindu mohamad ❤️ hope kandungan kali ney d lindungi Allah,d beri kesihatan dri segala aspek sehingga melahirkan..aaminn..doa yg baik2 jua tuk semua yg ada dlm apps ney ya..aaminn?

14 Balas

Klau baru dpat gdm kena jaga makan dulu, klau jaga mkn pun kadar gula uncontrol kena ambik ubat insulin pulak. Diet gdm klau kita jenis mkn nasi byk kena berkorban sikit la. Nasi kena sukat guna cawan minum kopi tu, setiap kali mkn byk tu saja sukatan. Tak boleh nak bertambah🤭 Lebihkan sayur,buah pun ada limit setiap hari. karbo kena kurangkan..

Sy pn ada kencing manis masa minum gula hari tu 😅 doc bgi tempoh 2 minggu diet untuk gula tu... Jaga pemaknn kurangkn minum manis2 kuantiti nasi pn msti kurangkn... Syukur paras gula dah normal blk... Beli glukometer dkt farmasi spya senang pantau paras gula... So doc tak bgi insulin dah... Seram jg cucuk2 perut tu 😅😅

better amik nasi stu senduk je . kurangkan makanan berlemak . sy gdm insulin dulu kene cucuk kt perut 4x sehari . mmg leceh mkn kene ikut masa . lpstu kene buat bsp 4x sehari sebelum jumpe doktor . penad sgd dgn perut dah sarat naik motor sendiri . aakibat sy suke makan manis manis

Sy gdm on diet. Doc pantau bsp setiap bln je. Result darah pn ok. Risiko and masalah pada baby xtinggi. Sehari sblm amek bsp tu control mkn. If result cntik, buat sebulan sekali je. Tpi leceh la sbb kena ulang alik 4 kali sehari g klinik.

4y ago

Bbrpa hari sblm cek bsp mkn mknn yg direbus shj. Kurangkan nasi, lebihkan sayur. Utk check up sehari tu sy xamek mnuman mnis, wpn susu. Bnykkan mnum air masak je. Pstikan mkn 2 jam sebelum ambil darah. Cuma bsp yg last kol 8 mlm tu, sy mkn mlm slps amek drah, bkn sebelum. Tpi gdm ni jgn terus xambil gula, nnti hypo plak.

Alhamdullilah tahniah sis..sis boleh beli glucometer dekat shopee..nanti sis boleh tgk mknn ape yg naikkan kadar gula dalam diet sis..sy buat mcm tu utk kawal..InshaAllah

Sy pun sama dpt call dr kk esk kena g test utk 4x (seharian lah ulang alik hosp)

tabahlah ye sy gdm on insulin, insyaallah jg dr elok2 jgn pk negetif

Alhamdulillah..tahniah

Aamiin..inshaAllah

Aamiin 🤲🏻