hamil luar nikah

doakn sya kuat utk baby dlm kandungan sya.. kat tmpt kerja smua tgk sya lain mcm.. tnya pasal perut sya yg semakin mmbesar.. klau sya cari kerja lain blm tentu ada yg nak ambik sya berkerja so sya terpaksa hadap org nak ckp apa ?.. kadang2 sya salahkn anak dlm perut sya walaupun sya tau itu bkn salah dia ?

22 Balas

Sis dah pnh buat silap so jgn buat lagi..jaga betul2 baby tu, jgn salahkan dia...dia pun kalau mengerti pun mmg xnak jd mcm tu..kt ni dgr sgt cakap org, at d n kt sendiri yg susah..Xpa sis terima la apa org nak pandang ke nak kata ke, mmg dah silap sis cuba btahan💪🏻kalau x utk sis sendiri fikir yg plg utama anak dlm kandungan tu👍🏻InsyaAllah sis kuat, anak tu nanti pasti lbh kuat taw🙏🏻jgn berhenti kerja, skrg sgt2 ssh nak dpt kerja..kmpl duit utk persiapan sambut baby bakal lahir nanti ya...Alhamdulillah Allah pilih sis sebab sis kuat ya🙋🏻‍♀️+ve selalu, hati byk senang baby pun mbesar dgn sihatnya🥰

Sabar ye awk, mgkin Ada hikmah nya..alaa, yg tgok2 awk tu, mcm la tak penah buat salah..lantak je dorg tu..yg penting semoga awk berubah dan tak buat lg k..😊taubat je..org skang ni mmg ske tgok salah org, kain sendiri koyak tak tau..jgn penah salahkan ank dlm kandungan awk, please syg dia sebab dia ada hak utk disayangi..dia perlukan awk, kalau awk tak kuat dr skang, mcm mne dia sendri nanti..kuat dan sabar demi anak, solat taubat tau awk..awak sabar k.. istighfar..ckp dlm ati, lantak la org tgok ke ape..cakap bile perlu, diam je kalau dgar pape..sy doakan awk kuat k..😊

Sy pelik la.. kalau da tau x nikah lg.. kenapa x pakai condom.. dah preggy baru nak fikir takut org judge, baru takut fmly marah etc.. sorry comment ni bukan utk awk sorang je.. banyak sgt sy baca kat apps ni. Dah terlanjur berkali2 tu nak buat camane kan.. but whyyyy dulu x pakai condom or other contraception. Btw pandang ke depan.. usaha utk masa depan baby awk..

4y ago

Awk kene faham kak. Manusia ni tak kan terlepas dari buat kesilapan. Dh di takdirkan masa bersama tu allah nk bg rezeki anak sblm berkahwin, condom tu bkn satu jalan. Sama je condom pun jalan menuju ke zina jugak kalau nak dikatakan tak bernikah lg. Jadi sama2 kita beri semangat pd akak ni semoga kuat tabah. Pekak kan telinga, jaga diri jaga kesihatan jaga kandungan paling penting. Ini dugaan yg allah turun kan dlm masa yg sama rezeki yang allah kurniakan. Semoga diper Hdahkan

sy doakan awk kuat.. utk dosa yg lalu tu awk kene bertaubat.. berazam akn dtg x buat lgi.. yg penting skrg awk dgn baby.. kene kuatkan semangat.. ini ujian dr Allah buat awk.sy doakan awk sabar mengharungi ujian..dan kekal tabah.. bila baby comel awk dh lahir ibu mesti lgi kuat ye!!

Xyah pk sal org n jgn slhkn baby lam perut awk tu dia xberslh jgn peduli tntg org sekeliling diaorg xtau ap yg awk lalui lgpon bukn diaorg yg bg nasi kat awk mkn kn kuatkn dri abaikn pe org ckp manusia xpermh lari dri kesilpn xde manusia yg sempurna

Manusia mmg anggap diri dorg sesuci malaikat dik...mcm tak pernah buat salah..xpe hadap je...pengalaman mengajar kte jd kuat...nt ada anak..anak mengajar kte erti sabar...sabar dlm byk hal...slow2 kte sendiri pon tak sedar sejak ble kte jd sekuat ni...

Byk kan bersabar sis... Jgn marah baby dlm perut tu... Kecian dia.. Sis kena kuatkan semangat, byk kan berdoa ingat Tuhan 🙏 🙏 🙏 pikir positif ja 😊

Yelah jgn salahkan baby sbb itu salah awak sendiri. Dia mmg tak berdosa. InsyaAllah saya doakan yg terbaik. Jaga kandungan baik baik ya sis ☺

Kalau bole pakai baju besr2 ye untuk elakkan tekanan emosi..Semoga dipermudahkan urusan awak..syukur awak sygkan zuriat awak🤲

banyakkan bersabar , perduli apa orang kata , semoga segala urusan awak dipermudahkan , stay strong ye sis ☺️