Ragu2 samaada pregant@tak

Dh lewat period 13 hari cek upt neg then g klnik jumpa doc..doc scan perut doc kata nmpk kantung tapi takde jantung😔doc kata suruh dtg lg 2 minggu..siapa pernah mcm sy???adakah sy mengandung??doc kata kalau lg 2 minggu xde jantung bby,ia akan gugur😭😭😭tp knp ya buat upt neg bila scan ad kantung plk??tlg share kan pgalaman ibu2 semua.

Ragu2 samaada pregant@tak
13 Balas

maaf sis , setahu sy klau kndungan masih awl ..memg tk nmpk ap lg ..kecuali kntung ..melainkan klau sis dah pregnant 7-8 weeks..bru ad degupan jntung baby.tu ap yg sy thu la..sbb sy mse awl pregnant memg tk nmpk ap pun ..scan kntung pun tk nmpk sbb awl lg. 7weeks bru ad degupan.klau kndungan sis msih awl ..jgn bnyk fikir,jgn buat kerja berat2 tp bnykkan rehat je.

3y ago

yes betul tu..maybe xnmpk sebab kandungan masih awal. kalau pergi klinik mmg dia suruh scan sebab ye lah diorg berbisnes😂 sy pun dulu 7weeks pegi mintak mc dia suruh scan dah. katanya dh boleh nmpk kantung. tapi saya xnak. better tunggu besar sikit hehe

Msih awal lgi sis. Sy pn 8minggu lmbt period. Ingtkn scan dan nmpk bby. Rupanya bru nmpk kntung size 4minggu. Tnggu lgi 3minggu. Bru nmpk bby. Jgn kerap scan. Sbb kdg opinion dctor sngt berbeza. Slgi tiada apa2 sbrng mslh. Momy can enjoy ur pregnancy. Jaga diri dn ksihatan

sy skrg dah 15 weeks..ms scan ms tu dah 7 weeks..dah ade kantung dan ade ketulan bby bru nk jadi😊 sis jgn down..kalo dah ade kantung tu..mknanye sis mgandung cuma nk jd ketulan bby tu blm nmpk lg..sbb dia bru lg☺ insyaAllah ade tu..jgn sedih ye

sy dlu scan 5weeks saiz kantung xsmpai 1cm..scan balik 9weeks bru nmpk janin n dgr heartbeat...inshaa allah..ad rezeki awk nnti...stay positive..❤

Klu masih awal mmg tdk nmpk lgi,tggu 7 minggu bgitu atau 10 minggu bgitu,yg penting sis bnyk2x kn brehat jgn buat krja berat2x

kalau ikut kan prgnt. cuba sis beli upt clearblue. upt tu 99% tepat utk tahu kita prgnt ke x. inshaAllah ada rezeki..

awal lagi memang tak nampak sis. doc pun suruh tunggu 7 ke 8 minggu untuk scan sebab awal memang tak nampak

Abit too early sis..check back when you’re 8W & above. Sabar & take care of yourself for the time being.

sis tgu je lg 2 minggu..tp dlm msa yg sama bykkan rht, jgn bt kerja berat...insha Allah moga ada rzki

Sabar yaa sis, mungkin sbb awal lagi tu.. Insya Allah ada rezeki sis nanti 🥰