Missed Abortion

Period lewat 2 hari, beli upt ingat nak check esok pagi. Bff chat tanya sihat tak sbb dia mimpi sy dgn mak pimpin tgn baby lelaki 10 bulan dekat jambatan, anak dia main2 dgn baby tu. Bila kwn mimpi mcm tuu lg tak sabar nk check upt. Terus check mlm tuu and turned out positive. Masa 6w pergi scan utk confirm + demam panas. Bila scan kantung nmpk tak nmpk je, ukuran kantung 5w2d. Bila sy baik demam, suami pula demam utk kali pertama sejak kahwin 😂 So mmg demam sbb pregant. 8w scan lg dekat klinik lain, kantung tak nmpk apatah lg fetus. Doc suruh dtg lg in 2w. Semalam scan dkt klinik lain 10w6d. Belum sempat Doc bgtahu sy dah nmpk kantung tu tp pelik knp tak nmpk baby lg dh nk masuk 11w. Rupanya doc ckp baby dh takde atau tak berkembang pun 😢 Doc ckp kantung tuu dh duduk dkt bwh tggu nk turun je. Sehari dua sebelum scan tu ada darah sikit2, tak rasa sakit apa pun. Tak pernah keluar darah sebelum ni dan tak ada alahan dari awal tahu pregnant. Tanya doc since week ke brp baby stop develop, doc pun tak tahu. Sebelum keluar darah tuu, sy baru balik dari Sabah dan ada bersama suami. Kalau laa sbb tu sy gugur, mesti nmpk jgk baby bila scan tu kan? Kantung tu bila ukur size 6w tp bentuk dia dh tak bulat cantik. Semoga ada rezeki lagi lepas nii 😢

3 Balas

Saya juga pernah kena kes missed miscarriage Saya dapat tahu saya +ve pregnant on the same day saya check saya +ve covid. Bercampur baur perasaan happy n excited tapi kena extra extra take care since baru 1st time pregnant & dalam 1st trimester lagi. The next 2 weeks lepas habis kuarantin baru saya dapat jumpa doc untuk scan , rupanya dah masuk 8w , size baby pula dalam 6w, and doc kata it was normal to have that gap, yg penting kantung membesar dengan baik , baby juga dah nampak jantung. Follow up lagi 2 weeks later, sepatutnya dah 10w, but masa ni scan doc noticed something wrong. Dia punya growth very2 little dalam 0.01mm je, tapi doc tak berani ckp saya miscarriage, since size kantung & baby tak mengecut pun, saya pula tak pernah ada pendarahan langsung. So doc mintak follow up lagi 2 weekes later. Masa ni dah mixed feeling but still kita nak kena fikir positive, dengan harapan masih ada rezeki, kita usaha sekali dengan doa banyak2, folic acid mmg tak pernah missed since sebelum pregnant lagi. Try minum susu ibu mengandung juga. Saya mmg takda alahan n mual , sikit2 aje masa mula2 tapi makin lama makin takda rasa. Cuma badan memang rasa letih sangat2. Sampai lah next follow up, sepatutnya baby dah 12 weeks. Masa ni dah luluh hati bila doc ckp dah confirm yg size kantung & baby dah semakin mengecil , saya pula masih tak mengalami sebarang pendarahan langsung. Jadi doc minta saya pergi pakar untuk cuci. Sebelum tu saya pergi klinik pakar wanita yg lain buat terakhir kali untuk betul sahkan benda yg sama. Doc di sana ckp benda yg sama, rupanya bila check baby mmg dah stop growing since 6 weeks lagi , dimana saya kena covid masa tu 🥲 The next day terus masuk OT untuk buat procedure vacuum, tak sakit since dia bius full body, mmg tak sedar apa sedar2 je dah kat ward , baby pun dah takda 🥲💔 sebulan kemudian period dtg macam biasa balik, cuma saya rehat dalam 3 bulan untuk cuba ttc semula. covid is real ye, dengar banyak kes sebelum ni ibu yg kena covid, baby susah nak survive, rupanya kena dekat batang hidung sendiri juga 💔 apa2 pun saya redha dengan ujian , sama2 kita doa semua ibu2 kat sini ada rezeki zuriat lain mendatang dalam masa terdekat, aminn 🤲🏻

1y ago

Wallahualam, kemungkinan besar doc ckp sbb covid ni buat darah kita jadi pekat n clogged, that’s why nutrition semua tak sampai dekat baby untuk dia membesar dengan baik 🥲 alhamdulillah tahniah sis take care semoga dipermudahkan semua, doakan saya pula

Nope. Kandungan tk menjadi it’s not Sbb Sex atau salah sesiapa. Sbb Janin tu sendiri tk sempurna kelainan kromosom. Ramai je org gugur Trimester 1, bkn sbb rahim tak kuat atau Sbb bersama. Sbb benih Kita atau suami tak berapa kualiti. Mcm pokok jugak, bkn semua benih bagus dan berbuah elok. Jgn stress jgn salahkan sesiapa. Anggap je belum rezeki lagi. Sy pun dh alami missed miscarriage baby stop at 7weeks, sy kena dnc 12weeks. Kalau kandungan tk menjadi Automatik rahim akan reject pregnancy tu. Nnt pantang elok2 InshaaAllah Ada rezeki lagi, lepasni boleh dpt healthy pregnancy lagi.

Insya allah sis... Lepas ni ada lagi rezeki buat sis dgn suami... Jgn pernah megalah... Sy pun ttc 11 tahun... Dan Akhirnya dpt jugak..