pls help me mommies

my daughter 3 year old ready. but stil she dont know eat makanan kasar like whole bread, bread must hancur n give.. she wont chew, just telan all food.. milk aso she can't drink herself, i stil feed her n method she drinkin milk aso very different, she cant suck bottle nipple, i just press the bottle n give.. time god bottle is so soft... but i feel shame wen i feed her in front of my relation... since baby she can suck bottle nipple n drink but lama kelamaan she dont like to suck.. everyday i train her to suck the nipple bottle but she crying ..so pls help me mommies.. how to handle this.. gv me solution guys... hv anyone experience this situation.. ?

10 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Boleh ajar guna botol yg ada straw. sbab 3 years old tue x perlu guna puting botol dah. x pun sis bg dia cawan. beli cawan yg ada kartun tuk interact dia mnum guna cup. Bole ajr slowly bg mknan kasar jgn bg blend halus² lg. its take time jg tue bcoz dia dah besar kan.dah pndai menolak. cuba mkn sma² like biskut kah, spya dia mengunyah mknan. Pujuk pelan² jgn pksa. makin dipksa makin dia menolak nti.

Baca lagi

Sy pernah tegur oleh nurse sbb tkut2 mau bg anak mkn yg ada kasar2 skit bila time anak sd 7 bulan ke atas... Sbb nnti bila sd besar akan efek jg cara mkn sbb tiada texture smua kn.. Kasar ka..yg bljr utk gigit..kunyah.. Sbb sd biasa yg lembut2 cair saja.. Kira mcm anak akan x mau gigit mkanna..kunyah mknn.. Itu yg saya kena tegur la...

Baca lagi

Kalau ank x dpt guna straw juga, ibu blh try beri air guna sippy cup..beri anak finger food yg brkhasiat, latih anak utk pegang makanan sndiri & makan sndiri tp mesti dbwah pengawasan ibu.. 3yr sptut nya dh blh ikut mknan kluarga no more blend.. Smoga drpmudhkn semua.. In shaa Allah

Kalau bagi choc or gula2, dia kunyah ke telan terus? Kalau takde masalah untuk kunyah, cuba beli makanan yg sedap di mata anak2 yg perlukan dia untuk kunyah.. Sebagai latihan untuk dia kunyah makanan.. Lepas tu balik ke rutin asal, bagi makanan biasa..

she is now a 3yo, i would say you refer her to a specialist. starts w a doc from klinik kesihatan, and ask the doc to refer to a specialist. This is a concern.

VIP Member

Have you tried different bottles/teat? She is 3 years old and still dont eat like normal, i suggest you to go paediatrician and seek immediate help dear.

VIP Member

Hi mommy. 3y, cuba bg straw atau cawan. Dia dh tak perlu botol susu. Ms dia baby mmg bg mknn blend sj ke?

ye mamonster sis... masa baby dia mkn makanan blend... skrg dia blh mkn nasi ...tapi dia telan

kalau try cawan..

try guna straw