Boleh Ke Bawa Bayi 2 Bulan Ke Pantai

Dan membawa keluar malam? Klau x bole apa alasannya krana sy ingin pujuk suami utk tidak suka3 bawa bayi ke tempat2 yg tidak elok

16 Balas

Anak saya dalam pantang bawak keluar gi klinik je.. Dan umur 10 bulan bawak kua mlm, balik ada yg mengikut.. Seminggu menangis tak berhenti. Tidur pon setengah jam je pastu jaga sambung jerit. Kalau suami xpercaya, kena mintak tlg pakcik or org tua yg dia segan nak membantah mintak pesan pda suami jgn bawak budak kecik keluar mlm2.. Nanti jd mcm saya menangis xberlagu la anak sakit menangis non stop, xmakan tak menyusu smpai kurus kering, 24jam berdukung sampai suami isteri kena demam urat Dan demam panas sbb terlampau penat jaga anak menangis nak berdukung 24jam. Sambil nangis sambil mata tenung setempat mcm ada be da kt situ. Azab azab

4y ago

ncm sy sma la.. na kua tu sbnrnya pk byk kali jgk la🙂 tp kalau balik mst sblm kol 8 itupon da rse gelabah biawak.. sb xelok kan malam2

baby umur 3 bulan ke bawah better xyh la bawak kua... antibodi xkuat... sy akan kelua bila p checkup baby sahaja... da lps 3 bln itupon jarang na bawak kua sb high risk... kadang tgk anak merah lgi da bwk kua dlm mall la... Allah dgn covid nya.. kite kene pk panjang.. ya mmg kta rse anak tu anak kita tp kita kene pikir jgk kesihatan mereka... 😉

kalau mak mertua/atok saya, dorg ajar tutup kepala baby klo kluar malam. sbb sy kerja n adik ipar jagakan, so time balik dr rumah mertua selalu dah mlm. so tutup kepala baby utk jaga ubun2 baby tu. sebaiknya xkeluar mlm2 la since baby masih terlalu kecil. pastu dorg ajar jugak kalau balik mlm, lap badan dan kepala baby dgn air bila dh smpai rumah

4y ago

yang ni pun sy ikut jgk.. sy ttp mata die kalau baik malam... dan sy bkk ayat quran dlm kerete🙂

bg saya terlalu awal nk bawa bayi keluar pada waktu malam lebih lg di kawasan pantai. sebagai seorang muslim saya bukan nk percaya yg karut tp selagi boleh kita elakkan, kita elakkan demi kebaikan anak2 kita yg kecil. bg saya kalau nk keluar mkn kat kedai saya ok lg. bergantung pada pandangan masing2 😁

Better jangan dulu sis. Sebab 2bulan masih kecik. Sekarang pula macam2 penyakit ada,, so cakap je dekat husband risau nanti sakit,kesian baby kalau sakit.

baby masih ada bau darah. if terpaksa bawa bby kluar, ambil bawang putih bagi tumbuk or pecah kuar bau. letak dlm stokin or smthg pin di baju baby.

lebih baik elakkan. bayi ni masih baru lagi. bau dia masih kuat. elakkan keluar malam jugak. tapi kalau dah balik rumah. jangan lupa basuh kaki

tak boleh lagi sis nnti baby meragam...benda2 tak nampak ni lg suka klau baby2 ni klau terpaksa baca la ayat2 skit..letak yassin ats dada baby

Keluar mlm tempat terbuka mcm pantai klu boleh elakkan sis, sian baby tu nanti masuk angin.. klu siang boleh la bawa ke pantai

Sy baby 4 bulan baru berani bwk baby pegi pantai. Tp siang la. 2 bulan mcm kecik lg je. Better duk umah je.