New Obimin @ Zincofer

Dah masuk 14 minggu.. Sebelum ni memang makan new obimin sampai sekarang.. Tapi kk tak galakkan saya makan new obimin. Mana lebih baik ye? New Obimin @ Zoncofer?

16 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

masa awal2 pregnancy doc bagi zincofer. time tu tak buat buku lagi. jadi tak tau HB berapa. tapi mmg tak boleh mkn zincofer sbb muntah2 teruk. dah mcm2 cara try mkn still tak jd. so sy stoo n mkn folic acid je. bila dah 9weeks jumpa doc buat buku bila check HB okay je. sy ckp dkt nurse taknak zincofer sbb makan muntah2 jd dia tkr ke obimin. Alhamdulillah okay tak muntah makan sebelum tidur.

Baca lagi

actually obimin, iberet & zincofer sama je ubt menambah darah.. tp zincofer ats sikit dari obimin.. sy lak hb low kena makan zincofer memula ok tp skg tkleh sbb sy akan kena gastrik.. dh 2x kena gastrik mmg stop n mkn new obimin blk skg.. kamis ada jumpa nurse nak bgtahu benda ni sbb sy makan iberet pun tak boleh sbb muntah² n rasa nak pitam lps tu

Baca lagi
2y ago

Sama mcm sy..mkn zincofer jd angin sesak nafas..trus stop mkn 4serangkai tu..tp hb dok ats pagar je..11.1 je..xnk naik..

Sama...msa awal2 dlu mkn obimin....lpas to doktor tukar zincofer....mmg mula2 mkn ubat zincofer rsa mual n nk muntah, mintak tukar doktor ckp x blh sbb hb sy 11.++....doktor ckp bila hb sy dh 12.++ bru blh tukar unat obimin balik....so pasrah lh

Saya cadangkn sis mkn ikut saranan kk or dktr..mesti diorang lbh tau apa yg kita perlu..try dulu mkn apa yg dktr suggest lps tu kalau x sesuai cnth mcm muntah or sakit perut blh ja bgtau dktr... Nnt diorng akn suggest yg baru utk kita 😊

alhamdullilah sepanjang pregnant ni ambik zincofer hb tak pernah turun tapi tu la akan rasa loya muntah.. rasa mcam susu basi klu sendawa..beza dia zincofer ni up sikit dr new obimin..

VIP Member

Sy makan obimin sampai 14mggu je. Lepas tu misi tukar zincofer. Skrg 24w pn makan lg. Hb ok cun 12-13 maintain. Memula dulu je muntah. Skrg dh ok. Mkn sblm tido

Dulu memula pregnant doc bg obimin , hb ok je . Dh sec trimester doc tukar zincofer pulak , hb trs drop . Skrg try iberet , pelan² hb naik blk .

Klu sy dlu mkn new obimin...ttp hb sy 9.2....doc sarankn mkn iberet folic 500...naik cikit jew 9.7...😏 xtw nk naik kn hb cm ner...😓

2y ago

Tema kasih...info2 nyer...sy akn cuba...insha allah hb sy naik...

Hb sy 13.5, kk bg zincofer, xtahan ubat tu, next checkup hb sy 11.2.. sy mintak tukar ubat sbb muntah2,so dia bagi obimin..

Sy xleh mkn zincofer. Mmg akn tak bermaya spnjg hari. Keje ofis tgendala. Sy lebih suka & sesuai mkn pil 4 sekawan tu.

2y ago

Ptot la saya mkn jadi letih x larat jer sepanjang hari.. Dok hairan jugak kenapa jdi mcm tu..