Iron tablet dan new obimin

Sy baru dpt ubat drpd kk. Selama ni mkn new obimin je. Tapi kalini dia bg new obimin & iron tablet. Boleh makan dua2 sekali ke? #firstbaby #1stimemom #bantusharing #pregnancy #mommybuntu

Iron tablet dan new obimin
24 Balas

Boleh makan serentak.. Sis kurang hb ke? Obimin dan ferrous dua2 mengandungi iron.. Jadi, dua2 perlu diambil sebelum makan/ketika perut kosong.. Sebab boleh bertindak balas dgn mkanan lain seperti susu.. Nanti kesan ubat akan berkurang.. Actually obimin mengandungi kandungan iron yg paling sedikit, thats why Dr tambah ubat Ferrous utk tambah kandungan iron.. If hb still low, Dr akan prescribed Iberet atau Maltofer yang mengandungi kandungan iron yg lebih tinggi.. Harap membantu😊

Boleh je nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉pasal penjagaan dlm pantang, pemakanan baby.... Borak santai2 pun boleh https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7 https://t.me/joinchat/DIffEhlzgLOKNmheSmHyug

obimin utk ape ye . sorry last week kk Ade bagi ..dia bagi mcm itu .x ckp pun .utk ape Dan berape Kali mkn .berape pill. Dr suruh stop Asid folid. Sy pregnant 17 weeks

7mo ago

Obimin ni satu ubat je dlm ubat tu dah ada vit2, iron, dan folic acid. Sebab tu dr sruh stop folic acid. Dalam kotak ubat takde ke kena tulis berapa biji sekali makan ? dan sehari tu nak ambil berapa kali. Patut smua ada kena tulis dlm kotak tu..

Boleh sis.. Kalau saya tambah vit c satu lagi.. And iron tu bau sikit sis.. Kalau sis tak tahan, cuba minum waktu malam before tidur.. Sebab takut muntah..

klau saya telan serentak sbb awal preggy ritu hb teruk . skrg da xblh mkn iron tablet . muntah teruk . mkn obimin je skrg

Boleh. Macam saya pulak, nurse bagi iron tablet dan zincofer. Zincofer saya makan malam, iron tablet saya makan pagi

sekarang nurse Ade bg zincofer..bagus makn tu..buang air pun lawas..cume nk telan tu minum air jus..sb loya taw..

4y ago

Alhamdulillah saya makan zincofer boleh,,, obimin je xleh telan,,,

makan serentak sis.. saya dpt new obimin & zincofer.. tapi zincofer xboleh nak telan..kalau mkn jadi pening+muntah

sy memula dpt zincofer tp xley masok lpas mkn mesti muntah klua balik ...skrg tukau da mkn ubat yg ni saje...

4y ago

Saya obomin xleh telan,,, zincofer boleh plak,,, kalau tgok obimin terus loya,,,

sy pn mse hb low kena mkn dua..obimin& iron tablet...tp skrg dh mkn stu jew obimin..check hb pn okey..naik 14.0