Risau bacaan bsp naik

Dah makan durian baru teringat esok kene buat bsp 🥹 Risau esok bacaan bsp naik. Ade care tak untuk taknak bagi sangkut bsp esok ?

8 Balas

maaf sis, kalau sy nk tegur sikit boleh ye. sbnrnya mase prgnnt ni la awk kena jaga makan bila disahkan ada gdm. sbbnya slps 6 minggu awk bersalin awk akan diarah oleh doktor tuk minum air gula balik.. kat situ la penentu mmg awk ada kencing manis atau tidak.. ada sbb kenapa doktor suruh buat bsp.. jgn ambik mudah bila nk bsp bru nk jaga. sy da 30w.. mase 24w bila dr pakar ckp sy ada gdm sy mcm down sbb kena tahu satu fakta penting kalau mse hamil ada gdm dlm 5 thn slps bersalin risiko kita tuk kena kencing manis sgt tggi . dr pakar ckp mase hamil bdn da tunjuk simptom2 tu. sy kongsi apa yg dr pakar ckp ye bukn memandai2. sbb tu kalau anak pertama ada gdm x mustahil ank kedua juga akan ada gdm.. sy skrg join kelab diabetes kat fb sbb sy sgt risau.. sbb sy tahu gdm bg kesan pd sy dan jugak bby dlm kandungan.. sy x kisahla bsp ke apa.. tetap jugak jaga makn minum.. sy kurgkn karbohidrat dan say no pd gula.. ada gdm elak mkn durian.. doktor da pesan dkat sy jgn makan durian... gula dlm darah boleh mencanak naik... byk kali dia pesan dekat sy sbb ada pesakit dia msuk icu mse hamil sbb gula naik tggi. syni da byk kali hypo sbb gula rendah awal pg kul 8pg tu.. dr smpi ckp org lain mkn ubat sbb tggi.. awk pula makn ubat sbb rendah.. hihihi.. ni je yg sy boleh kongsi pendapat..

Actually pengambilan gula kena kawal bila2 masa pun sepanjang kehamilan. Untuk apa jaga pengambilan gula hanya sbb esok nak cek bsp? Macam menipu diri sendiri sbb hanya jaga paras gula waktu doc nak review sahaja. Waktu doc tak review pengambilan gula sesuka hati dan merbahayakan baby. Baik jujur dgn diri sendiri dan kawal bila2 masa sahaja supaya kita tahu apa yg doc review tu mmg kondisi diri kita sepanjang kehamilan dan bukan diri kita yg kawal gula sbb nak cek bsp sahaja. Kalau macamtu sepanjang kehamilan kita taktahu pun paras sebenar gula kita sebenarnya di tahap mana

minum air masak banyak sis. InsyaAllah xnaik kalu makan sikit. haritu sy bantai 8 ulas durian hari bsp tau. sy mkn time tu kul 3 lebih gitu. kul 6ptg dh start puasa. 8 mlm cucuk. Alhamdulillah okey je bacaan bsp sy. sy gdm on dc. kalau sis takut،sis boleh buat air barli. air barli boleh bntu utk cepat turun kn Kadar gula dlm drh. sis boleh Cuba. setiap org lain² keadaan. kalau sis rs gula sis cepat naik Susah turun next time beringat ye...biasanya kalau kk dia bg chance dulu kalau sis xprnah tinggi sblom ni.

Hi sis,tips sy bsp cantik sehari before bsp mmg bykkan minum air mineral + air lemon tanpa gula. Hari bsp pulak lps puasa dh ambik darah kul 8 tu sy breakfast makan roti wholemeal + scramble egg. lunch makan nasi half cup shj + lemon suam dinner roti wholemeal lg lps settle last bsp tu sy bedal makan apa sy nak 😅

lain kali beringatlah bila kena bsp bila kena itu ini. skrg ni minum air masak je la kot byk2. & jgn makan apa2 dah makan berat. if belum makan, tawakal je la. kalau esok bsp tinggi baru first time, maybe doc akan kasi peluang lg. if sebelum ni pernah ada bacaan tinggi, so get ready kena makan ubat/insulin.

Sy dgr petua org.. blend epal dgn peria.. buat air..tapi xpenah try..biasa nk counter balik sy minum air masak bnyk2.kurangkan makan nasi..

10mo ago

ya betul minum air peria katak blend dgn epal hijau,sy prnh bt..alhmdllh mjdi

banyakkan minum air dan banyakkan bergerak sebelum bsp. esok sya pun bsp jugaa

makan Yogurt asli brand Lactel & minum air peria blend dgn epal hijau.