Suami lebihkan keluarga dia dari anak dan isteri.

Dah lama pendam rasa ni. Selalunya tutup mata saja bila dia lebih dengar ckp mama dia dari isteri. Kadang ada juga bergaduh Sbb mama dia dan adik2 lain suka masuk campur. Pernah Jgk tak bertegur tapi berbaik sbbkan anak saya cucu pertama mereka. Tapi harini buat betul saya rasa marah dan terkilan. Saya dan suami PJJ. Kadang jumpa hanya hari minggu atau x. Walaupun Anak kami Baru setahun. Tapi Dia Faham Bila orang berjanji. Saya sedih Bila tgk Anak, Bukan diri saya walaupun saya menanti hari untuk bersalin Anak ke2 2 hari ni adik beradik suami ada buat kenduri. Hanya lah kenduri merisik&bertunang. Majlis Hari ahad ,Lepas zohor. Suami ada ckp selepas selesai Dia akan Balik secpt mgkin nak main dgn Anak n bawak Anak jln n mkn Kt luar. Dari zohor, ke asar, ke maghrib ke isyak tak smpai la Pkul 1pagi tak muncul2 suami. Anak Dia seakan tahu bapak Dia nak balik. Tido Petang pun smpai pukul 4 saja. Skrg ni smpai pukul 1 Dia masih Tgu bapa Dia smpai,. Selalunya Anak saya tido pukul 10mlm. Saya da Cuba tidokan, susu Tapi tetap Dia active menunggu walau mata dah layu. Bila bukak whatsapp family group suami. Seronok pulak semua Tgh dinner n celebrate birthday adik2 Dia. Ya Allah. Sedih rasanya. Knp la diaorg ni tak terpkir, si laki ni ada keluarga yg Tgh Tgu. Bini Tgh sarat. Anak pulak nak perhatian. Sedih rasa. Xkan da sorang pun terdetik n terpkir keadaan Kitaorg berdua, xkn da sorang pun nak Nasihat suruh Balik.. sayu tgk Muka anak.. Smpai kan saya msg suami Jgn balik sini Sbb buang masa saja. Lagipun Pagi Esok Dia kena Balik semula untuk kerja. Hati ni da Macam Mati smpai kan saya terpkir, Kalau saya nk bersalin Nnty. Lepas diacharge Baru saya bgtau Dia. Kalau Ada Yang tanya, kenapa suami xbawak kami. Disebabkan saya Risau tetiba Dlm perjalanan nak Terberanak, Nnty susah nk buat urusan hospital.

7 Balas

sama sis. 😭😭 sy hadapi skrg snggup lebih kan family n ank paksanggup dy,sy tunjuk brang baby tinggal y ni je lgi nk beli lepas to xada dah.. baru RM600.00 boleh dy ckp uishh apa bnyak sngt smpi rm600.00 mcj dy ada sy simpan..bila family dy col tnye duit untk bayar yuran ank paksanggup rela hulur ke budak to..lebihkan ank org lain dri ank sendiri,pdhal y sy kandung ni ank darah benih dy sendiri... ank sulung,sptutnye mmg dah 2 tpi sorg gugur.ini rezeki kli kedua lekat..sy ckp pada dy budak to ada mak dy bukan binti awk pun.tanggungan ank luar ? jatuh pda belah pihak ibu dy..family awk hnye tolong tngok kan sbb mak kndung budak to suruh jagakan,tkut ayah mak budak to tahu pasal ank to.. bayangkan lh dah laki sy ckp cht ex wife dy xbls dy baca je..sy cht lh mak budak to ckp..alik2 blh sy pulk kena marah,dy lebih bela pulk belah sana..betul lh sy buat to,belah perempuan wjib tanggun smua psal ank to bukn belah lelaki xada sangkut darah daggin pun.

puan pun ada family kan ? apa kata puan lebihkan keluarga puan pulak ikut macam mana suami puan tu buat tengok dia nak kata apa .. kadang2 ada jenis laki yang kita slowtalk memang takda apa2 effect pun , memang kena buat sama macam tu baru dia tau apa perasaan kita rasa .. suami saya dulu pun macam tu , bila adik beradik dia cakap buruk pasal saya dia cakap saya ni sensitif tak boleh adik beradik dia nak cakap sikit semua benda nak terasa .. saya balik ke pangkuan mak ayah saya sekarang dia rasa macam mana yang saya rasa , dia mengadu kat saya pasal parent saya suka mengata dia saya pun cakap balik macam mana dia cakap kat saya .. barulah dia faham apa itu sakit hati hahaha sekarang dia da tak paksa saya duduk dengan family dia yang ada dia fikir nak cari rumah sendiri .. baru dia tau macam mana bila ada orang lain masuk campur dalam urusan rumahtangga 😂

lelaki yg rapat dgn family kebanyakannya macamni. lalai dengan tanggungjawab utama. alasan dia sebab kita orang luar. baru berapa tahun sama2 banding dengan family dia. cara saya, saya buat benda yang sama macam dia buat. dia masukkan family dia dalam hal rumah tangga kitorang so sy masukkan sekali family saya dalam hal rumah tangga kitorang. the more the merrier. dia naik rimas. haha. ingat mak ayah sy xde opinion ke selama ni. saya je x ambik kisah sb bg dia can jd ketua keluarga. bila dia dah rasa baru dia paham. baru la dia cerdik sikit. so sis, be happy and masukkan sekali family sis dlm rumahtangga ni sampai dia berubah. kalau family sis toksik lagi cepat dia berubah. be like him. jgn makan hati srg2. insyaAllah bila dia dah faham, dia akan utamakan rumah tangga dia blk. dia kan ketua keluarga awk. bukan ketua keluarga ayah dia.

2y ago

Saya Bukan xnk masuk kan family saya, Cuma family saya jenis Mmg xsuka masuk hal keluarga anak2. Mmg kadang saya cerita dgn mak saya, Tapi mak saya kata hal keluarga anak2 mak xnk cmpur. Mak hanya boleh dgr. Sbb keluarga mertua mulut kadang boleh tahan jahat jgk. Ini malam td Ingt Dia xbalik. Balik juga ke rumah. Pastu mama Dia Call saya hanya tanya Anak Dia da smpai belum. Takda tanya khabar menantu atau cucu.

Allahu... Suami macam ni kena ajar juga. Kena tegur dia, lepas ni jangan janji jika tak pasti nak menepati janji. Kasihan anak dan isteri yg melayan anak. Bagus awak kata jangan balik sebab buang masa, tambah juga, anak menunggu dia sampai 1. Jangan sakiti perasaan anak Mudahan Allah kurniakan ketenangan, mahabbah dan rahmah buat awak sekeluarga

2y ago

Allahumma aamiin yaa mujib

Kene bincang cakap dari hati ke hati. Bagitau dia ap perasaan sis. Kadang diorg ni lembab nak faham. Lepas ni kalau masih bersama jgn mengandung lg. Tgu dia berubah baru on. Moga dimudahkah urusan awk ye.

Jahat nyaaa dia seronok d sana .ank isteri dia xfikir langsung,suami jenis apa mcm tu???? Sabar la sis.mmng btul tindakan sis tu jgn suruh dia balik,,tunjuk protesss supaya dia tahu sis tersakiti

2y ago

orang lelaki yg lampi (lambat pick up) tak faham jika protes, wanita kena terus terang.

sama situasi. tpi lebih dasyat. 4 hari blik kg. 4 hari jgk lansung xda kol tanya kabar ank n isteri yg tengah sarat prgnant ank ke 2. lali dah.

2y ago

Dia pun Mmg cmni jgk. Kadang lupa diri. Saya pulak Yang terhegeh2 Call Dia. Msg pun kadang bluetick je.