Assalamualaikum,, apakah anak yg berulang kali sembelit harus di bedah?

Dah bawa p klinik tpi xda perubahan

8 Balas

Uish knp sampai bedah?? Tak perlu pun sis. kalau anak I dulu asyik sembelit 3 4 hari I pakai prime enema tu je yg cucuk kat bontot tu tpi picit sikit je. murah je. ni pun dr yg suggest. but that one another alternative je eh if tak jumpa lg susu yg sesuai utk dia. Jgn pakai selalu pulak. But my daughter selagi dia tak meragam perut dia and kentut ok just tak berak je. I tak consider pun tu sembelit. jadi tak perlu risau lah

kalau sembelit biasa, tak. yg puan risaukan tu mungkin tentang bowel obstruction ya? sembelit memang salah satu simptom dia, tapi dia ada banyak simptom lain juga. kalau risau, next time jumpa doktor untuk sembelit dia boleh tanya tentang possibility masalah tu. kena tengok apa maintaining factor sembelit dia. ada cuba buat perubahan diet dia tak?

Anak saya mcm tu juga kerap sembelit. tapi lepas tu sy cuba tukar susu & banyakkan bagi air masak, Alhamdulillah okay. Diet dia pon sama kena pantau apa yg buatkn dia jadi sembelit. Lagi 1 kadang nisbah bancuhan susu boleh buat anak sembelit juga.

Tidak perlu bedah. Pantau makanan yang diberikan pada anak, lebihkan sayur dan buah-buahan. Kurangkan makanan manis. Limitkan pemberian susu 3 cawan sehari.

Bedah ? Kronik sangat ke sembelit tu? Sembelit boleh rawat tanpa bedah.

ank umur berapa? minum susu ibu atau bancuh atau sudah makan?

try makan buah naga unggu hari2

Anak umr 2 tahun 5bulan Minum bancuh

2mo ago

cuba lebihkan sedikit air masa buat susu tu, lpstu check balik pemakanan anak.