ruam

Salam/hi Ada x ibu2 yg ada pengalaman anak kena ruam macam ni? Boleh share tips? Dah bawa g klinik doktor bg antibiotik n krim utk sapu tp mcm xda perubahan.

ruam
80 Balas

Ruam susu @ ekzema.. sama ruamnya dgn anak sy.. better dtg balik check kat klinik yg sama..minta dr bg surat refer pakar dermatology(kulit). I x advice u pkai cream yg ade steroid for baby below 6m. If ada cream lain yg sesuai pkai yg tu dulu. Penjagaan kena lebih rapi..since anak pon kulit sensitive.. air mandian klau boleh buat suhu biasa (air paip..if air paip sejuk campor air panas bg hilang sejuk).. mandi air suam pon boleh buat ruam tambah teruk. Suam2 kuku je. Minyak rambut pon elakkan dulu. Ganti dengan vaseline. Why vaseline. Bcoz pure petroleum Without any chemical. Sapu satu badan tuk elak dry skin pon boleh. My sec baby from new born till 9m only use vaseline for skincare. Abang die rapi sikit sb ade eczema.

Macam ni lama2 bole jd ekzema. Ibu jaga makan sbb susukan baby, elak mkn ade kandungan gluten n gula putih. Baby sapu shea butter or cocoa butter or aloe vera yg dr korea tue jgn aloe vera yg sebarangan.. Kalo x jg dr skrg nanti lagi ssh nk baik.. Silap2 kt bole murung anak makin teruk. Kene buat cepat. Nk tau detail cek fb coach Mizhana Padzi.. Sy just kongsi sbb pengalaman diri sendiri..

ank sy selalu naik ruam tp x smpi mcm ni...lepas tu naik kelumumur tebal2.. jgn mndikn ank dgn ape2 mandian biasa... klu boleh crik yg mcm cetphil ke buds ke...yg kt ruam letak elomet... sapu nipis2....ank sy smpi 2 thun x mndikn dgn mndian biasa...ank sy pkai switzal bru ok.. n satu ag... xyh pkai bedak or minyak rambut.. biarkn aje...kesian die... gatal merenyam tu.. tebal sgt dh...

Kalau bagi formula susu maybe formula susu tu panas kot pastu badan naik ruam..for baby lebih baik tak payah sapu apa2 dekat kulit dia takut nanti makin teruk. For me masa tu my baby I bagi minum sikit sikit air sebab formula yang dia minum tu panas. Lepas bagi minum susu then bagi sikit sikit air minum or breastmilk pun boleh..Hope baby fast recovery, perlukan masa juga. Sabar yer..

Wasalam..sis try minyk kelapa dara.sbb ank sy ruam jgk.mcm2 sy try xok.last2 sy try minyak klapa dara sapu nipis.lama2 merah2 n butir2 tu akan slow2 baik..klau krim kulit baby nipis n snstif tkot teruk lg.n lg satu sis klau myusu bdn elakn sotong,udang tkot anak effect.itu pn klau sis xalahan mknn gitu..smoga urusan sis dpmudhkn.amin

Ank sy pon mcm ni..ruam mcm ni..ade yg bdk bile sapu lg bertambah byk..mmg sy sapukan bedak sence warne purple ..alhamdulillah ok...ank buah sy 2 org kene terukk...sapu bedak ni alhamdulillah ok.ni contog bedaknye..tp cr warne purple...sbb sy doc pon xberani recomend ubat ..sbb die ckp tkt makin teruk...

Anak sy dulu lahir bulan 2 elok tengah musim panas, x hujan2.. naik ruam kat muka dan badan.. sy x pakaikan dia baju.. mandi pun bagi mandi air suam nak dekat2 suhu biasa.. x boleh suam sangat lagi banyak naik.. lepas jangan bagi pakai apa2 bedak dan shampoo.. Alhamdulillah ruam dia makin kurang..

Sis Ada sapu bdk kt baby ?.. klobiya mngkin dia Alah dgn bedak .. anak Saya dlu mcm ni jgk ,tp kt area leher .. Saya stop pakaikan bedak alhamdullillah kulit dia sembuh .. Atau jenama yg sis guna skrg ni tk sesuai dgn baby .. Cuba bhenti dlu sis .. mudah2an kulit anak sis sembuh

4y ago

Ya Allah kesiannya ..semoga anak sis cpt sembuh

Minum susu apa? Anak sedara saya pernah kena mcm ni..doc pakar kulit bagi ubat fucidin H(hari ni sapu esk hilang)...tapi....fucidin H ni steroid..kena sapu nipis..nak beli kat farmasi boleh,tapi utk baby kena ada surat doc..better awak pergi jumla doc pakar kulit..

Anak saya mcm ni lps smggu lahir..mcm jerawat masak.makin lama makin kurang...tapi makan masa sgt..da try sapu bepanthen la sudo cream la tepung ubi la semua xjalan..g kinik depa pula tanya kita kenapa muka anak puan...hurm..kerap cuci dgn ari bersih lap..tu je