Masalah yg ramai ibu2 mengandung alami, HB LOW

Dah 5 bulan HB tak naik2. Masih 10.2. Baby makin membesar. Risau sgt2. Badan rasa ok tp risau kat baby belum ada masa nak scan lagi check dia ok ke tak. Ada tips tak nak naikkan HB? Doktor bg zincofer tp tak boleh masuk. So sy makan iberet. Slalu makan ubat tu dgn air pati delima pun tak naik HB. Jambu batu tu kena makan sebiji seminggu atau 1biji 1 hari? 😂 sayur hijau pun byk dah makan.

14 Balas

saya dari 9.9 hb naik ke 10.9.. saya bt jus avocado blend sndri buah,hari nk p kk jgn lupa mkn bayam merah seikat,hati ayam goreng,jus avocado..mmg masa sampai kk cek hb naik result dia..tp tea kopi milo mng sy xambk la...maintain la mcm tu ..tp jus avocado mmg hari2 sy ambk mix dgn susu low fat HL... mkn kurma ajwa,kacang cerdik....vitamin saya mkn maltofer..

Jambu batu boleh makan 2-3 slice waktu tengah senggang tu. Lain2 waktu boleh ambil sayur bayam. Kalau lalu lauk hati ayam atau kerang boleh juga selang selikan. Kalau ok, dapat buah delima pun ok juga selain pati delima. Atau gantikan dengan supplement. Jangan stress2. Makan dengan happy. InshaAllah baby baik2 saja tu 🙂

sama dengan saya. hb low. bukan setakat low sekali sekala tapi tiap kali check up makin low 😅. doktor tukar ke iberet pun makin low. cuba makan sayuran hijau pun low. ni baru nak cuba jus mamariam sebab ada baca komen diposting lain kata dorang bagus. harapnya lepas dah cuba jus tu naik la hb tu. risau sangat. sekarang dah 29 minggu.

2y ago

Hi sis, naik berapa ya hb lepas makan jus tu? Hb saya last month 10.2 semalam check 8.0 je 🥲

try minum susu everyday nestle sebb dia ada extra iron. Sy minum tu last minute sebelum bersalin sebb hb tk naik2. pgi and sebelm tidur mlm. Sy dh try semua benda hb tk naik2 9.9 9.8 mcm tu. then dlm 7 bulan terlintas nk minum susu. minum susu everyday nestle. hb tetiba naik pula pegi 10

Klu blh hari2 mkn buah ye, selain jambu batu blh mkn kurma, limau kasturi, lemon (buat air). Sy Mkn ubat kena constant, mksdnya klu ambil sblm tidur, hari2 kne buat mcmtu...xblh kejap2 tukar masa.

Makan strawberry awak.. sy makan strawberry haritu deret dua hari lepas tu p klinik check hb naik tak pernah pernah sampai 12.4. Alhamdulillah.. selain tu makan jambu juga

2y ago

boleh try mkn strawberry

1minggu sebelum appointment awak mkn jambu sayur2 hijau. saya buat mcm ni. bila masa check up hb naik jee sentiasa. ini tipsnyaa. cuba awak try plk insyaAllah

kalau saya kan sis,jambu batu tu saya kupas sebijik,sebijik tu saya makan habis. besok kupas yg lain lagi. hari² saya makan sampai jemu 🤣

Kurma or jambu batu.. Kurma tu makan 3 bijik sehari pon okey.. Baca selawat.. Insya Allah cantik bacaan nye

Sy mkn kurma ajwa sehari 3biji. Alhamdulillah dari 11.9 naik 13.7. Sy on off zincofer sbb tak tahan loya.