Mom To Be

da check sendiri, +ve.....so kalau ikot apps ni, sy da 5 weeks......ingt rabu dpn nk pergi scan je utk nk doc confirmkan yg sy pregnant..yela...kdg kite ni, walau da check sendiri, nak kne doc sahkan baru yakin kan😅 so agak2 klu sy pergi scan rabu dpn(5w4d), da bole nmpak kantung ke?? anyone yg berpengalaman can share☺️

9 Balas

Kalau utk org yg xpernah ada masalah dgn pregnancy, maybe la nak gi confirmkan dgn doc sbb excited+ nak yakinkan diri pregnant. Actually, walaupun cek positif, byk possibility lain mcm pregnant luar rahim, masalah dalam rahim and mmg pregnant pun. So mcm I ada bad experience few times before, I gi je cek awal2 kat doc, and hope for the best. Even ada yg cakap, tgu dah 7/8 weeks sbb awal sgt xnampak la. Bg I, this is not a safe advice. Dari segi nak jimat masa gi jumpa doc byk kali maybe ye la. But if per say your pregnancy mgkin berisiko, you better gi cek awal. Tapi don’t worry, most of women akan go through safe pregnancy, hanya small percent je yg akan betul2 ada masalah. So, congrats and goodluck with your pregnancy. Nak lg best, before gi klinik, call dulu tanya kemudahan dekat klinik (ada utk scan baby/tvs). Atau gi yg mmg klinik for ibu mengandung.

saya tak reti kira berapa week lepas cek upt +ve. 😅 yg saya tahu dah masuk waktu period.. dah cek upt 2 kali ( hari siang & keesokan pagi sblm subh) petang tu terus gi klinik utk early pregnancy scan. Alhamdulillah doc kira kan dah 4w dan nampak kantung. Lg pun sy kena spotting dan umur pun dah banyak. Doc advise buka pink segera sbb berisiko.

Tahniah puan. Sy scan 5w1d nampak kantung TAPI scan melalui bawah (TVS). Ada org scan dr atas tk nampak apa, mcm sy. So mcm disarankan kt komen lg satu, seeloknya tunggu masa dah 8 weeks ke atas sbb senang boleh tgk kantung berisi janin dan bunyi jantung sekali harung tanpa perlu repeat scan lepas beberapa minggu 😊

Blh je scan tpi klau doc mnta tarikh lagi 2 minggu better tgu dlu kot sbb i tiap 2minggu doc nk scan last ii bleeding n doc kata normal smpai 8ari bleeding doc kata kemungkinan gugur arini ke 10 ari bleeding dy kluar sndri mungkin xde rezeki n xnk slh kn doc sbb kata normal n ccuk ubt kecutkan rahim

2y ago

Mungkin xde rezeki sy kali ni tapi syg my twin dan 10week je

kalo saya p scan time 7 weeks camtu ka. sbb pnah p scan 5 weeks tk nmpk lgi doktor suspek kandungan luar rahim dia suruh mai lgi 2 mgu. pastu sbelum scan tu minum air kosong bnyk bnyk bgi pundi kencing penuh lgi senang nmpk😁

baik tunggu 8/9 minggu. bole nmpk degupan jntung baby trus. tp tgk org jgk. ade yg lmbt nmpk. klw 5 mnggu awal sgt, nmpk kantung ksong je nty

Alhamdulillah tahniah. InshaaAllah sy scan 5w dah nampak kantung ☺️ Semoga dipermudahkan sis

Tahniah awak... Elok scan 8 week ke atas... Boleh nampak janin sekali...

Tahniah sis, alhamdulillah. Sy scan 5weeks dh nmpk kntung