Bayi First Mom

Cirit Birit Ke ? Susu Lactogen . 2 hari sekali dia berak macam ni . mula ii berak dia meragam , smlm berak dia tak meragam terus tidur . saya dah guna susu s26 gold 3hari baru berak tp dia susah nak teran , dutch bby mmula ok hari ii berak pastu tiba ii sembelit , ni try lactogen pulak .

Bayi First Mom
7 Balas

kdg anak x serasi ngn susu, jgn tukar brand je. kne tgk jgak jnis susu.. basically susu kt pasaraya ade 3 jenis: 1) susu biasa- ada lactose(gula dlm product tenusu) yg dlm molecule biasa.. yg nie mcm2 brand la lactogen, S26, dupro dll 2) lactose dlm susu yg da partially hydrolyze (molecule gula dlm susu tu lebih kecil mudah utk dserap dlm badan baby) contoh NAN Ha, frisolac gentlease dll 3) Lactose free/soy based- yg nie memg lgsg xde gula tu.. contoh Nan lactose free, dupro Soy Jd klu anak ade masalah pghadaman, jgn tukar brand susu je.. kne tukar jnis susu jgak.. klu da tukar2 brand, still masalah yg sme, bley pilih susu yg dlm kategori 2 @ 3... harap membantu

12mo ago

ohhh yekee . ok awak terima kasihh

sama macam anak saya sis, dia masuk 2 bulan terus tahi jadi macam.. anak saya memang dari sejak newborn sy bagi susu lactogen, kuning anak saya pun cepat hilang.. tapi bila masuk 2 bulan anak saya berubah tahi macam ni, tpi bila tanya nurse normal pulak.. saya tukar pegi dutch baby so far okay, anak saya tak pernah dah cirit, membuang pun tiap hari , tpi kadang 2 hari sekali,,

12mo ago

sblum bg lactogen saya bg dutch bby . mmula ok hari ii berak , lepastuu terus sembelit 3 hari terus sy tukar lactogen . ni pun saya buat 4oz 2susu .

Anak sy pn mnum lactogen drpd nb smpai skarang. Sebelum nie berak hari2 & tahi kaler kuning mustard. Kmaren dulu tak berak, pastu kemaren kluar tahi mcm nie lah warna hijau & berbau pulak tu. Nurse kata okay je, tahi normal je mcm tu. Anak pn dah 41 hari & berak tak meragam. Skrang 2 hari skali berak.

12mo ago

ohhh yekee . so tak cirit lah eak ? sbb mula ii bg dutch bby, s26 , tahi dia wne kuning . tukar lctogen jadi wrna ni .

susu lactogen mmg mcm ni sis..bukn cirit..klau cirit dia tubik sikit2 tp kerap lbih 5x keats..ank sy mnum lactogen pun mcm ni jugk..hri2 berak. .skli shari atau 2x shari

12mo ago

ohh yeke . so normal lah yee ? sbb mmula bg dtch bby ,s26 tahi dia kuning .

normal, ank saya pun sama mnum lactogen je . x meragam . berak sehari sekali atau 2x

12mo ago

ohh tp anak saya tak berak hari ii 😞 ni baru seminggu guna, baru 2 kali berak .

Ank sy pn bgtu juga, lepas tukar susu dumex dupro berak dia okey smpi skrg

12mo ago

dumex dupro tak pasti dia boleh guna ke tak, sbb haritu sehari je saya try .

mcmcirit birit je

12mo ago

tapi macam cair la jugak ...tpi kalau xde meragam ok la tuu