berat badan

check up smlam.nurse ckp brat bdn sy brmasalah skit.sbb sy dri 3 bulan mngandung mcm tu laa, mmg check sebulan dua kali.. Then,, smlam brat bdan sya dari 48.9 mencecah 50.8 (dlm tmpoh 2 mnggu) .huhu.trpaksa laa jumpa doktor.xboleh ehh brat sngt? Haha.dktor bg ceramah pulak.haha..sruh kontrol mkn ..mkn skit .klau msih meningkat sgt ,nnti minum air gula(seram) .first time preggy,sruh mnum air gula pulak tu..haha..tapi mak sy tngok sya krus saja..ingatkan gmok pulak titew haha..dlu msa morning sickness brat sy trun beberapa kilo..skrg dh bebas,kemain ngap sja.haha..nak tanya laa,klau berat berlebihan msa preggy ni,apa ksan pda bby?hehe..xfham la pulak.ingatkan,klau brat naik cmtu,bby ok laa.mmbesar kot.haha..tulah,sbb first time..hehe..susah hati la pulak kna control mkan..mami smua,share la pnglman korang hehe

22 Balas

Berat kena naik tapi tK boleh mendadak.. Dalam 500g-1kg sebulan InsyaAllah cantik lah tu.. Saya naik 1.5kg sebulan pun mmg nurse kata naik banyak.. Walaupun sblm tu turun 2kg sbb alahan

5y ago

Sya tu,naik hampir 2 kg dlm dua minggu..hahha..seram 😂

Sya dulu berat badan naik mendadak sampai 90kg..rupanya baby besar..ada minum ai gula..takda kencing manis..tapi masa pregnant cepat lapar..hehe

5y ago

Sama sy pn lps abis tempoh 'mabuk' mmg cpt lapar tu berat naik banyak...😅

hehe takpe sis nnti dh 20w keatas dh boleh naik smpai 2kg limit..below drpd tu mmg doc ckp 0.5kg per months sbb bmbg darah tggi

5y ago

Tpi sya dh 25 week dahh siss haha..x normal ke brat mcm tu? Haha

hahaha saya berat turun 1.5 kg pulak 😆 adoii masalah betul laaa 😁 macam macam ragam preggy niii

Saya check up kali kedua berat dh turun,pastu check up lagi maintain je berat tu 😅

Mula2 mau nk minum air gula memg rasa seram..tp rasanya xla seram mana.klu biasa minum air glukose xkn rasa apa2...cuma rasa air gula ni pekat sikit dr air glukose yg selalu kita bancuh 2🤗

Ya Allah. Kita senasib lah nie 😅 tengah cuak juga sbb isnin depan nak kena jmpa nurse. Dia pesan sebulan lepas, naik berat 500g je tapi belum sebulan saya naik 3kg 😱 Skrg jadi 50.2kg. Tuhlah ingat makan banyak bagus untuk baby. Nmpknya lepas nie boleh ngap ngap benda ringan dengan fruits jelah 😣

Kena jaga makan, nasi tu kena kontrol byk kan mkn buah yg kurang manis, mmg kalau berat naik mendadak kena minum air gula sebab nk tgk keadaan kita mcm mana..kalau kena minum air gula nanti jgn tipu, rasa just mcm minum air terlebih manis je.. Xde ngeri pun..

Sekrg mmg wajid minum airgula 25 thn keatas huhu bertabahla