HB Rendah

Check-up HB dah 4 kali mengikut tarikh ditetapkan : 1. 10.0 2. 9.0 3. 9.2 4. 7.9 . Ubat tak pernah missed. Cuma mungkin ada kesilapan waktu makan ubat ataupun makanan yang saya ambik. Teh, kopi memang tau tak boleh minum. Makanan mcm soya atau kicap baru first time tau x boleh makan klu HB mse hamil rendah. Rasa STRESS xtau nak jaga makan macam-mana lagi. Doktor pulak asyik tanya, dalam family ada penghidap THALASSEMIA ke? Setau saya tak pernah.. Saya sedih..

30 Balas

Sama macam sy. Tp paling rendah 9.2 gitu makin drop drpd 13.6 😂 Makan obimin. Nurse suruh tukar iberet. Dah tukar still drop. Even tak pernah miss. Solution nya memang kena makan makann yang tambah darah. Lepas tu nurse set appointment lagi 2 minggu untuk cek hb. Sbb bahaya juga if hb rendah. Dalam seminggu dua tu sy makan sayur sawi pakchoy (rebus atau buat tiram) buah naga, pati delima. Makan harian macam nasi, lauk semua tu tetap makan. Sy kurangkan milo, makanan bertepung macam jemput²,roti canai. Alhamdulillah hb naik dr 9 ke 10, naik lagi 11 baru² ni cek dah 12 🤭 Makanan yang sy kurang kan pengambilan pun sy ambik semula mcm jemput², tapi bukan selalu. Dan tak miss pati delima, buah naga. (dua ni sy selalu makan pagi setiap kali sebelum g checkup, lepastu sarapan) 😊

4y ago

Sis minum pati delima what brand ya

Hi sis, if taknak pening2 kepala fikir boleh minum jus jambu batu merah @pink guava. Ambil secawan setiap hari. Insha-Allah. Hb boleh naik balik . Sy dulu pun macam tu susah hb nak naik paling rendah hb 7. Lepas sy minum jus jambu batu merah hari-hari.. tiap kali checkup hb dari 7-8 terus naik balik 12-13. Sy jenis susah nak telan pil tu sebab mudah lapar teruk , untuk tggu gap masa dgn waktu makan sampai kepala jd pening sangat mcm nak pitam. Tak susah nak dpt jus ni sbb kat mall byk jual, beli yg brand marigold.

4y ago

Betul tu dah mkn ubat tu nak kena tggu berjam2 baru boleh tidur. Sy jenis klo mkn ubat yg kkia bg tu jd meloya pastu pening kepala xkira siang mlm. Tu yg prefer minum jus & byk kn minum air masak. Janji hb naik cantik, nurse xbising , ok laa..hehehe

Sama la mcm kes saya ni.. Doc bg masa 2w utk naik kan hb, klu x naik juga doc akn cucuk kat bontot.. Semua kafein saya da avoid dgn susu pun saya x minum tp saya ganti dgn pil kalsium.. Bayam, kerang, hati ayam, limau kekacang.. Maknan yg boleh menaikkan hb pun mkn.. Segala petua pati delima la, minum ubat dgn sun quick pun da try.. X naik2.. Last2 saya tukar dr makan iberet p maltofer.. Alhamdulillah dr 7.9 p 10.2.. Jumpa keserasian.

4y ago

Yg skrg ni la.. Klu sempat, waktu Pg2 saya mkn maltofer dgn air limau. Mlm dgn air biasa je, kadang minum dgn air ribena, xpun sunqiuck. Ikut mood hehe

Macam sy, sy fikir takde sejarah thalassemia dalam family sy. Confident je kan. Bila hb asyik rendah je, sy pun cerita kat kakak2 dalam group ws family. Rupanya ada kakak sy yg memang thalassemia carrier. So haritu doc buat ujian utk uji kandungan zat besi dlm badan sy dulu. Klu result okay, mungkin sy ni thalassemia carrier. So kena buat ujian thalassemia lepas ni.

Misi takda ke offer ubat imferon .. Cucuk kat punggung .. Ubat tu berkesan . Yg penting makan pun kena jaga . Amalkan makan sayur hijau .. Lepastu nak lagi tambah darah . Makan la kerang rebus , jambu batu , saya amalkan itu je alhamdulillah semua okay . Yg penting lauk sayur tu lebihkan. Baru badan banyak tenaga and darah pun banyak mengalir .. Sbb badan sihat 😊

4y ago

Your welcome 😊😊😊

Sama sis, sy thalassemia carrier. Memang rasa down sangat bila hb rendah. Saya banyak amalkan jambu batu. Lagi satu, setiap hari makan ubat klinik waktu malam sebelum tido @ 2 jam lepas makan. Saya telan ubat dengan air limau kasturi @ oren sunquick setiap hari. Baru² ni cek hb naik 11.9 . Sis cuba ya, jangan stress

4y ago

Sama² dear. Tak pe, awak banyak sabar ye. Saya doakan semuanya baik² je untuk awak dan kandungan , aamiin..

Sye thalsemia carrier. Third check up pun hb sye drop 😅 1. Buka buku - 11. 3 2. 2nd check up - 12 3. 3rd check up - 10.6 3 hb 2 nnt next check up. Hari2 dok pkir cane hb leh drop pulak tibe2 😂 sye slalu mkan jambu batu, pati delima mmg x pernah miss.

Sis cuba mnum jus mamariam.. Saya dulu asyik kena mmbebel je dgn nurse hb low.. Alhamdulilah saya mnum jus ni dari 10 hb saya naik 11.4 dlm tempoh smnggu.. Kncing ktor, smbelit, kputihan alhmdulillah smua ok sejak saya amalkn jus mamariam ni.. Insyaallah

4y ago

Kan.. Sbb takut gdm je skg ni.. Klu tambah air sikit ok ke agknye ek..

Hi,I was having low hb and anemia.. Previously was taking Zincofer but no difference but changed to Iberet folic and will take early morning on empty stomach with ribena. When went check up yesterday hb went to 11.7

4y ago

Do u add sugar in your ribena?

1. 12.0 2. 11.0 3. 11.0 4. 9.7 5. 9.7 6. 9.7. Msh kekal je HB, walaupn sy mkn sayur, daging, pati delima, buah delima, hati, jambu batu dll... Smpai nurse abik darah utk HB analysis utk htr ke hsptl, tkut thalassemia