HB Rendah

Check-up HB dah 4 kali mengikut tarikh ditetapkan : 1. 10.0 2. 9.0 3. 9.2 4. 7.9 . Ubat tak pernah missed. Cuma mungkin ada kesilapan waktu makan ubat ataupun makanan yang saya ambik. Teh, kopi memang tau tak boleh minum. Makanan mcm soya atau kicap baru first time tau x boleh makan klu HB mse hamil rendah. Rasa STRESS xtau nak jaga makan macam-mana lagi. Doktor pulak asyik tanya, dalam family ada penghidap THALASSEMIA ke? Setau saya tak pernah.. Saya sedih..

30 Balas

Sama macam sy. Tp paling rendah 9.2 gitu makin drop drpd 13.6 😂 Makan obimin. Nurse suruh tukar iberet. Dah tukar still drop. Even tak pernah miss. Solution nya memang kena makan makann yang tambah darah. Lepas tu nurse set appointment lagi 2 minggu untuk cek hb. Sbb bahaya juga if hb rendah. Dalam seminggu dua tu sy makan sayur sawi pakchoy (rebus atau buat tiram) buah naga, pati delima. Makan harian macam nasi, lauk semua tu tetap makan. Sy kurangkan milo, makanan bertepung macam jemput²,roti canai. Alhamdulillah hb naik dr 9 ke 10, naik lagi 11 baru² ni cek dah 12 🤭 Makanan yang sy kurang kan pengambilan pun sy ambik semula mcm jemput², tapi bukan selalu. Dan tak miss pati delima, buah naga. (dua ni sy selalu makan pagi setiap kali sebelum g checkup, lepastu sarapan) 😊

4y ago

Sis minum pati delima what brand ya