Kurang hb dalam badan

Smalam sya cek hb masa nak buat buku pink, lpastu hb sya 7-9 jer, nurse & doktor mmbebel sbb darah kurang sangat. Lpstu doktor ada bagi ubat zincofer ambik 2 biji shari, pagi & malam. Lpastu sya ambik ubat tu makan, sya pun muntah, apa yg sya makan semua keluar, sya Cuba makan time nak tidur, OK tp bila bngun bagi muntah merah2. Hb sya sgt kurang, harap2 bby & sya sihat selalu, skrg tengah usaha nak naikkan hb , anyone ada tak yg mcm saya? Hmm rasa sedih pun ada tengok hb mnurun sgt, harap2 next week check-up hb naiklah normal. #firstbaby #pregnancy #8week5day

39 Balas

sama la. tmbh2 sy alahan.. dri awal mngandung smpai skrg dh 37weeks.. nk bersalin dh pn. ttp alahan. mmg siksa nk makan ubat tu. kerja muntah je. sy hb pn truk.. dri 12.5 trun. trun. trun.. stiap kli pg klinik makin hari makin menurun.. xad yg naik..msa 7bulan nk msuk 8bulan.2kali seminggu chek.. 10.9 ja.. 3x chek.. sama jgak 10.9 last skli trpaksa msuk ubat yg merah tu.. kna ddk klinik 6jam. allah siksa rasa. tp sbb beresiko.. jd sy trma ja mau xmau.. pening kepala2 ni. skrg alhmdulillah. naik dh 11.9

3y ago

wlcome siss.. 😘😘

saya pun macam tu dulu.hb 9.6-10.6 je. ubat klinik bagi semua tak boleh ngam.bangun mesti muntah. kadang tu tgh tidur pun bangun muntah. jadi saya beli maltofer.rasa coklat makan pagi dan malam.hb tak naik banyak tapi naik la jugak.masa nk bersalin hb saya 12.6 sebulan lepas bersalin hb saya 14.6.jaga makan dan elakkan minuman berkafein 😊

cuba kurma cina tu, masak dgn sup. atau minum jus beetroot. beetroot tu paling mudah buat smoothie, cmpur dgn buah apel ke, banana ke, and fruits lain la. xsmua dpt tahan kesan folic acid, mmg buat muntah and pening. lagi2 sembelit. huh. moga dipermudahkan smuanya sis. harap hb awak naik slepas usaha..take care..

3y ago

terima kaseh sis, saya usaha. insyaAllah next check-up naik hb ni. tcare too sis

mcm Saya awal buka buku pink pun hb 7-8 jaa ..lpastu nurse bgi zincofer jugak ..tapi alhamdulillah Saya boleh jaa telan zincofer tu takda lah muntah ..pastu bila consume zincofer + buah +sayur hijau ..amik sikit jambu Batu alhamdulillah checkup hb 11 keatas .

Hmm sis jangan down . zincofer tak smua boleh telan . untung sis ade ubat untuk mkan . sya thalassemia alpha . ubat ke vitamin ape pun tak dapt . time first kehamilan je dapat but then takde dh lgi risau baby tak ckup zat or vitamin 😌

3y ago

kk tak bgi apa apa ubat ke utk bby, bhya jugak tu klau bby tak ckup zat & vitamin

try cara lain...skrg bnyk cara utk naikkn hb...Dulu sy mmg mkn rumpai viral dulu tu..mmg berkesan sngt...hb cantik je..Skrg xde dh rumpai tu..Rumpai tu sy cuci dan masak..campur sunquick..simpan dlm peti ais..mkn 2 sudu sehari..sdp.

3y ago

hehe tulah skrg takde org jual rumpai dlu. susah nak dpt skrg ni

Cuba Sis Minum Minyak Kelapa Dara .. Saya Dulu Pown Hb Selalu Rendah .. Sekarang Hb Dah Stabil Dah Lepas Minum Minyak Kelapa Dara Tuhh .. Zincofer Pown Jarang² Saya Makan .. Tapi Hb Tetap Okeyh Sbb Minum Minyak Kelapa Dara ..

3y ago

jd sis berhenti la mkn ubat zincofer tu, sis minum minyak kpla darah je ke?

saya macam sis gak , asyik muntah makan obimin dan zincofer ,last sekali dr tukar iberet , saya ambil 2 biji before tidur dalam 2 minggu mencanak naik hb , so my third pregnancy terus ambil iberet 2 biji before tidur hihi

3y ago

owh sis mkn mlm je, sya mkn pagi 2 mlm 2

sy haritu makan zincofer jgk, lps jmpa dktr ckp xblh makan asyik muntah.. doktor tukar ubt "maltofer".. ubat ni best, kemam pon sedap sbb rasa mcm susu tepung coklat.. kalau xley kemam, telan dgn air pon blh..

Saya pun hb rendah mula2,8.9. Makan zincofer pada mulanya tapi pepagi dah jadi bestfriend ngan tandas (muntah). Doktor suruh tukar iberet folic sebiji setiap hati b4 tido..alhamdulillah,b4 bersalin HB 11++..