Sakit yang sekejap

Ceritanya semalam seharian kita g jalan2 kat mall. Tak shopping pun tapi cuci mata ngan husb bwa 3 hero jalan2. Smpai pkul 6 lebih baru tiba rumah. So mandi2 kan anak2 bg semua makan..dek keletihan semua da tdo awal. Mama amik peluang ni nk kemas and lipat baju sebakul. Tgh2 lipat baju tba2 rasa mcm ada mild contraction tp xde trun tanda lagi. So buat mcm biasa. Jam da nk pkul satu masa g toilet nk buang air tgk da ada lendir+darah. Sebab ni bukan ank 1st, so kita xdela kelam kabut. Bgtau husb then call adik bgtau nk tumpang hero 3 org kat rmh dia. Beg anak2 mmg already packed tinggal nak angkat je. Kul 2.30 anak2 semua da dihantar then saya n husb trus ke hosp. Smpai emergency doc cek da buka 5cm tp contraction masih on off dan tak kuat sangat. Lps tukar baju trus tolak ke labor room dan kat situ ada bidan yg pecahkan ketuban. Lps pch ketuban tu trus datang contraction yg mmg kalau tanya level sakit 1-10 mmg sya akan kata 10. Tapi proses bersalin kali ni terasa pendek sangat 3.30 masuk labor lps pecah ketuban 40 minit kemudia doctor dtg utk cek bukaan saya dh fully dialate 10cm trus dia kata ur baby is crowning kepla da nampak..whattt?? Disuruh agkat kaki pgg buku lali dan tarik nafas yg panjang then push sebab kepla baby da kat pintu rahim. So lps 2 kali push gitu doc suruh tgk kepala baby you da lepas then tggu satu lagi contraction utk push..maka keluarla seketul tubuh kecil seorang baby girl seberat 3.72kg pada pkul 4.25a.m 13-10-19 di kala usia kandungan 39minggu genap. Alhamdulillah baby sihat.. dan syukur kpda Allah dipermudahkan dan baby lps dibersihkan diberi pada suami utk di iqamatkan. En suami kita pun mcm relax je msa teman kat labor. Katanya setiap kali teman sy bersalin, setiap kali tula dia rasa mcm jatuh cinta semula.

2 Balas

Wahhh.. Bestnyerr husband dpt temankn.. Hraplh husband nnty dpt tmankn sy huhu.. Biasa klw husband nk tmankn tu.. Ada apa2 syarat ut msuk lbr room x?.. Cm kna isi borang kerr.. Apa kerr..? 😁😁 frst bby ni😁

5y ago

Masa lps pasang drip ngan pecakan ketuban nurse akan tanya siapa teman. Mak atau suami. Saya kata suami ada kat luar. Xsmpai 10 minit lps tu suami da masuk senyum2 suh istighfar..haha..tak de pulak kna isi form katanya just bgtau nama isteri je. Hospital putrajaya mcm tu la hospital lain saya xpasti pulak. Msa beranak yg sulong je dia kata xlalu mkn seminggu lepas teman beranak tu..hahaha..tp yg lepas2 tu steady je nampaknya..

Alhamdulillah, tahniah! 😊

5y ago

Alhamdulillah tq sis..