Contraction

Hi, nk tanya. Saya firstmom. Boleh ke any mom yg da bersain explain secara mudah mcm mana nk bezakan braxton hick atau false contraction dgn true labor yg mmg da time utk bersalin ye? Atau mmg semua mommy akan pecah air ketuban and turun tanda yg lendir darah tu? Saya skrg da 35 minggu dan bahagian atas perut da mula rasa kosong

3 Balas

false contraction lebih kpd perut tegang. klu senggugut pun gap jauh. true labour slalunya serba xkena. dgn senggugut kerap (gap 5-10 minit), sakit pinggang membawa ke bhgian bwh bdn.

true labour bila dtg tu sis xdpt nak buat apa2, bila dia hilang baru dpt bergerak buat keje. dtg dlm 5 min sekali. cramp dari perut smpai ke pinggang

true labor akan makin sakit makin rapat timing dia. boleh refer video tu. https://youtu.be/5lBA7d1RR8U?si=-Db2P165QTYy3hai