ke hosp atau tunggu smpai turun tnda?

sy hrini 39w5d , perut da mula mngeras yg tarik smpai ke pinggang.. bby da strt mngeras2.. wlpn blm sekerap mcm contraction nk labor.. tp gap makin dkt ..tnda2 lain sprti air ktuban/spotting mmg xde.. husb suruh gi hosp.. sy 50:50 .. ade sesiapa yg ade pglmn yg sme ,atau pndgn? ... sbb sy kalau blh nak elak pegi hosp awl2 sblm sptutnya sbb ksian kan ank yg 1st ni nti lama tgu kita nak blk 😅

5 Balas

sma mcm sy dulu...prut mngeras je..balik2 ke tandas kot2 ada drah ke apa...tpi xde jgak....subuh2 perut sakit rasa nk buang air...bru melangkah kluar blik darah berketul2 kluar..😅..trus pi hspital..nurse cek dh 9cm buka.bby baru 38w..klau hspital jauh,lbih baik sis dtng hspital je...cek lbih baik.

2y ago

oh yeke . berbeza2 sungguh pglmn smua kan.. huhu tq sis share dgn sy

Yang ini juga la tengah jadi kat saya sis . Sy 39w . Perut mengeras sampai lenguh pinggang . Bawah pun duk rasa sakit sakit .. setakat ni xde tanda lain mcm darah ke air ke , sy pun 50-50 sama ada nak g hosp atau nak tunggu tanda . Apa yg patut kita bt ye ? Jarak rumah dan hosp dalam kurang 10minit

2y ago

itulah..dilemma kita dibuatnya hahha

kalau gap contraction makin dekat, maksudnya dh bleh pegi hospital.X semestinya kena tunggu lendir n darah turun.Contraction tu penting kena monitor, tau2 nanti sampai kt Pac dh ada bukaan.So kalau doc dh seluk, xlama pastu mesti bersalin

2y ago

oh i see.. sbb wlpn ni ank kdua tp pglmn xsma..sbb ank 1st premature..yg ni da hmpir 40weeks pula.hahaha tu ade bca ,ade yg kata tggu smpai tnda turun br ke hosp.. ade pula yg ckp jgn tngguh2.huhu tq sis

Kalau hosp dekat contraction 1 in 10 tu dah boleh pergi.. sy 39w2d Xde apa2 tanda lagi, mungkin sama macam 1st baby sebelum ni lewat 3hari dari due..

mcm kt tmpt awk xde klnik y blh cek ve ke..mcm kt sy ade klnik blh cek ve..sbb tu sblm g spital sy g klnik cek dlu..

2y ago

sbb jns sy mmg xde leaking..xde tnde..6 org ank sy mmg just mngeras perut start 35 week.3 org ank 36 week bersalin..mngeras semakin hari mkin kerap n lame..nk2 time mlm..mcm bru ni kerap mngeras bile ve dh 4cm..xde sakit.smpai spital 5cm