Baby asyik nak dodoi

Cemana ya nak buat. Baby sy 2 bulan.. dari lahir jenis susah tido nak kena dodoi dulu. Kalau letak je dia nangis. Kitaorg xpenah ajar buai. Penah sy sugest mtk husband belikan buai. Tapi husband xsetuju. Dia lagi rela dodoikan baby. Tp sy penat sgt bab dodoi ni.. kdg sy stress. Husband mmg selalu tolong dodoi. Bila baby da bejaya tido baru dia tido. Tp bila baby tebangun2 semula sy la yg kena ngadap tak tido malam kena dodoi semula tu. Baby sy pulak kadang jenis nak tido atas pangku je. Husband pula da lena tido sy malas nak kejut dia sbb dia tidor bilik lain masa sy pantang ni. Siang pun mcmtu, baby susah tido sendiri. Sy tak kisah sbenarnye, yg sy risau nanti dah 3 bln nak hantar pengasuh cane ye dia nk handle baby sy yg mcmtu. Pengasuh bkn nak jaga dia sorg. Sy selalu cuba biarkan je dia nangis utk tido sndri, tapi dia xmau juga tido. Bila dodoi lena je. Tp bila da lena tu sy letak je kt tilam dia , auto tejaga dan nangis semula. Sy risau sgt pengasuh stres dgn baby sy nanti takut dia biarkan aje baby sy nangis sorg2. Takkan nak pangku dia dodoi je. Boleh sesapa bantu sy tak utk tips atau nasihat?#pleasehelp

11 Balas

nk tenangkan bayi/ sleep train kena guna 5s swaddle side-stomach shush swing sucking ni konsep asas untuk newborn. blaja teknik ni awk mudah. ada bayi perlu buai ada yg tak. ada yg perlu buai dan punting ada yg perlu buat shj tak perlu punting. semuanya bergantung, ibu kena cuba buai shj dia mudah terjaga/menangis tak. kalau tak boleh cuba punting. dh deep sleep cuba letak dlm crib perlahan2. buai tak semestinya awk ibu yg gagal. taknak beli buai yg besar tuu, beli swing auto tu je. study pasal parenting khusunya sleep train newborn, suami pon sama. buai bukan satu benchmark parent tu gagal ada anak high need.

hai, sekarang baby saya dua bulan. dan dah hantar taska. ceritanya, sama mcm awk. masa saya pantang 1 bulan, suami kerja. saya sorang. baby manja nak pangku je bila tidur. letak nangis. kena dodoi. swing tangan,enjut tangan. fuh mencabar. dgn tak ckup tidur nya. yes try rocker yg jarang2 tu. letak dia kadang2 di situ. kalau dia taknak takpa teruskan dodoi, lepas tu try buai. try nyusu sambil baring jugak. saya first time mom. saya pelbagaikan. lepas tu kalau boleh try org lain pegang dan dodoikan. nenek/saudara/kakak. biasakan sbb nnti nak hntar taska. ❤️ insya Allah mamy kuat. sekejap je penat tu. 😮‍💨🥹

1y ago

oh make sure masa try & error semua benda tu, dia dah kenyang, pampers dah tukar dan lain2.

bby sy mcm tu la ari tu...ssh sgt nk tdo..dodoi2 powm lena kjap bru nk ltk tilam bgun smula..ulang mnda sme smpy penat..bby powm makin brat..sy bg buai je...bru la lega...tdo powm senang dr sblm ni .kite powm xpenat dr sblm ni...kite yg nk hadap baby hari2 24 jam..suami time kje xde kt umah..sy sugest bg je buai sis...tp tu trserah la...sy shre pglmn sy je..cuma time jln jauh ssh ckit la sbb dia cri buai kn..skrg bby siang brbuai...mlm brbuai dlu smpy lena btol kul 10 tdo bwh smpy pg..

sama macam anak saya nak didodoi je . baru masuk 2 bulan semalam . sis oke lagi dia nak husband sis dodoikan . kalau saya dodoi plus ngempeng . nak bau mak nya je . stress jugak kadang ii . tapi nak buat mcm mana anak kita mcmtu kan . tapi kalau dh tk boleh kawal sangat . mak saya ambik masukkan dalam buai . dia tidur kejap je lepastu celik . lepas celik terus ngempeng baruuulah tidur . mungkin sebab baby kecik lagi nanti dh 3 bulan inshaallah okay . mohon kuat ya sis😓

Boleh je sis guna buaian. Masa awal haritu kitaorg pun selalu dodoikan, then after habis pantang we decide utk try guna buaian. Alhamdulillah dia nak. Saya pelbagaikan jenis tidur dia. Kalau saya bnyk benda nak buat saya akan tidurkan dlm buaian. Kalau takda benda mmg saya menempel sebelah tempat tidur dia, mengiringkan sikit, tepuk tepuk sikit. So dia okay je tidur mcm mana. Pangku pun boleh masih boleh tidur. if bedung lagi lena dia tidur.

Ank sye pun mcmtu jg sis....nk tido kne dodoi sye ltk dlm buai menangis mcm kne pukul....skrg dh nk msuk 4 bulan dh ank sye...klu ank sye nk tido mesti dia letsk muka dia kt ketiak sye....klu tido kt tilam nk tido bwh ketiak sye je.... dh lena btul2 bru sye alihkn ank sye... sye pun ada masalah sme mcm sis....nk pula ank sye klu dh berjaga smpi ke subuh pkul 7 pgi bru ank sye tido

1y ago

bila dah 4 bln tu da ok ke sis? 😔

cuba try letak masa dia tidur2 ayam, bukan tunggu lena.. kalau nak bedung pun, buat masa ni jugak.. then sambung tepuk bg dia bergerak2 sikit mcm berdodoi dia atas tilam, jadi dia rasa macam masih kena peluk.. kalau tunggu dia dah lena nanti dia terkejut kena letak.. ini apa yg saya buat, ok untuk baby saya.. harap dapat membantu..

Anak puan mungkin 'high need' seperti anak sy. Mungkin puan boleh berbincang awal dengan pengasuh tentang perangai dan keperluan anak. Ataupun mencari pengasuh yang bersedia melayan karenah anak puan. Biasanya baby high need akan mula sesuaikan diri sesudah usia 3 bulan.

1y ago

Setakat ni dodoi yg paling anak selesa. Kadang ad masa dia boleh tidur tanpa dodoi tapi mommy kena baring bersama. Ada bayi high need nakkan buai,ad yg xnak. Mcm anak sy tolak buai,tolak puting. Mommy boleh cuba pelbagaikan kaedah,asalkan bayi selesa. Bayi high need ni bkn berpunca dari ibubapa,tu mmg perangai bayi sendiri. Mommy tak salah pun sebab dodoikan dia dari lahir. Memang perangai bayi tu nak melekat dengan mommy,itu yg buatkan bayi rasa selamat.

anak sy pun nak masuk 2bln. minum susu botol. sy biasa kan dari lahir susu kan dia kat atas bantal. sekarang dia dah biasa, jadi x suka bila kena riba. kalau nak tido kena paksa bedung, baring kan atas bantal, tepuk kuat2 sambil buat bunyi shhh..

1y ago

maksud sy 'pangku' tu baring atas bantal sbenarnye sis. 😂 sama cm sis buat tu, mmg kejap dia lena bila sy dodoi dia atas bantal tu. tp tula bila dia lena tu sy galihkan la ke tilam dia. punya la hati2.. letak je trus celik mata ngengek. hei geram dibuatnya 🥲

smela ngn ank sy nk tdo berdodoi je.letak je nangis..tdo kjp2 lak tu.letih gk rase..😭.walaupun surirumah je..tp kije rumah bnyk menanti