Baby high demand, 37 hari

Hi mommy.. baby saya umur 37 hari. Ni anak kedua. Bila nangis tu macam org kena pukul. nak susu nangis, dah bagi susu nangis, sendawakan nangis, nak tido pun nangis. Ada masa susah betul utk saya tenangkan dia. Dodoi, jalan2 dalam rumah still nangis. Buat masa ni sy ada CL yg bantu saya sehingga habis pantang nanti. Kdg sy sendiri x dpt tenangkn dia bila dia nangis. Terpaksa minta CL pulak tenangkn dia. Stress jugak dibuatnya memikirkan nnt CL ni nak balik dah seminggu lg. Saya pulak sejak ada baby ni saya jadi berdebar2, lagi2 bila dia nak bangun dari tido sbb celik je mata dia akan nangis dan lama. Tolong mommy, boleh bg sy kata2 motivasi tak utk sy? Dan mcm mana nak handle situasi mcm ni?😭

3 Balas

Awak cuba tgok cara tangisan dan keperluan bby masa dia nangis, check kembung perut atau tidak, tempat tido selesa atau tidak, suhu panas sgt atau sejuk ka, baju dia atau mitten dia. Cari posisi yg boleh tenangkan dia kalau teknik 5s tak berjaya. Setengah bby suka bedung dan setengah tak suka kena bedung tp suka duduk merapat mcm dlm perut, suka nk duduk meniarap mcm tummy time atas riba, check juga hidung dia ada tahi hidung tutup saluran pernafasan ka, saya anak high need sejak dari ke 9 smpai ke 30 hri. Penat tak usah ckp. Rupanya ada hari nangis sbb susu badan tak ckup untuk dia, kena susukan dia selang 2 jam atau 1.30 jam kalau lambat seminit dia mengamuk mcm kena pkul, nk tidurkan dia kena tau bila dia dh start ngntuk tk boleh lewat seminit, bila dodoi masa dia ngamuk rupanya dia taknak hadap langit nk kepala hadap badan kita, kalau nak tido rupanya kena tiarapkn dia dlu mcm tummy time atas riba sampai dia lali baru letak atas tilam. Posisi sendawa plak taknak yg duduk la tknak posisi dukung la nak posisi meniarap saja. Saya layankan ja asalkan dia tk melalak sangat. alhamdulillah masuk hari ke 40 dia dh makin kurang nangis

1y ago

haa betul2.. org tua ckp sawan tangis.. oh ank sy harini 40 hari..itu laa sy try puting leper ada, yg jenis bulat pun ada tp belum berjaya lagi setakat ni. pandai dia reject..dia tolak2 dgn lidah.. semoga ank kita membesar dgn sihat dan jadi ank yg soleh solehah..amin..☺️

hi sis.. sye pun dlu tkot ble bby nanges.. asal da nk mlm je sye neves, tkot bby nanges.. suami sye slalu nsihatkn sye.. ckp jgn nves/tkot ble bby nanges.. biasa la tu bby nanges.. slalu nye ble bby nanges kuat, hsband akn take over dlu.. ble da nak tenang, bru sye amek.. kat situ slowly kte dpt build up cnfident utk handle bby.. kne wat byk2 kali, bru kte bley handle..

1y ago

itu laa.. moga baby sy semakin okay laa seiring pertmbhn umo dia. sy ada terbaca rata2 bby ni akn ok bila dah masuk umo 3,4 bulan. hrp sy kuat laa nak tempuh beberapa bulan lg ni..huhu

awak try check facebook Baby Language. rasanya ada buat personal consultation sekali. Awak boleh buat, awak dah cukup kuat untuk lahirkan dia, InshaaAllah awak boleh jaga dia. Awak cuma perlu masa untuk fahamkan keperluan baby awak 🥰

1y ago

terima kasih puan. sy mmg follow baby language dan cuba apply teknik tu dkt ank. ada masa jadi, ada masa tak. sy akn cuba dptkn personal consultation tu. hmm kdg bila sy stress tu, termenangis jugak sy dibuatnya..huhu