Baby asyik nak dodoi

Cemana ya nak buat. Baby sy 2 bulan.. dari lahir jenis susah tido nak kena dodoi dulu. Kalau letak je dia nangis. Kitaorg xpenah ajar buai. Penah sy sugest mtk husband belikan buai. Tapi husband xsetuju. Dia lagi rela dodoikan baby. Tp sy penat sgt bab dodoi ni.. kdg sy stress. Husband mmg selalu tolong dodoi. Bila baby da bejaya tido baru dia tido. Tp bila baby tebangun2 semula sy la yg kena ngadap tak tido malam kena dodoi semula tu. Baby sy pulak kadang jenis nak tido atas pangku je. Husband pula da lena tido sy malas nak kejut dia sbb dia tidor bilik lain masa sy pantang ni. Siang pun mcmtu, baby susah tido sendiri. Sy tak kisah sbenarnye, yg sy risau nanti dah 3 bln nak hantar pengasuh cane ye dia nk handle baby sy yg mcmtu. Pengasuh bkn nak jaga dia sorg. Sy selalu cuba biarkan je dia nangis utk tido sndri, tapi dia xmau juga tido. Bila dodoi lena je. Tp bila da lena tu sy letak je kt tilam dia , auto tejaga dan nangis semula. Sy risau sgt pengasuh stres dgn baby sy nanti takut dia biarkan aje baby sy nangis sorg2. Takkan nak pangku dia dodoi je. Boleh sesapa bantu sy tak utk tips atau nasihat?#pleasehelp

11 Balas

hai, sekarang baby saya dua bulan. dan dah hantar taska. ceritanya, sama mcm awk. masa saya pantang 1 bulan, suami kerja. saya sorang. baby manja nak pangku je bila tidur. letak nangis. kena dodoi. swing tangan,enjut tangan. fuh mencabar. dgn tak ckup tidur nya. yes try rocker yg jarang2 tu. letak dia kadang2 di situ. kalau dia taknak takpa teruskan dodoi, lepas tu try buai. try nyusu sambil baring jugak. saya first time mom. saya pelbagaikan. lepas tu kalau boleh try org lain pegang dan dodoikan. nenek/saudara/kakak. biasakan sbb nnti nak hntar taska. ❤️ insya Allah mamy kuat. sekejap je penat tu. 😮‍💨🥹

1y ago

oh make sure masa try & error semua benda tu, dia dah kenyang, pampers dah tukar dan lain2.