Bagaimanakah cara selepas anda menggunakan pad pakai buang sewaktu period?
Voice your Opinion
Basuh sehingga darah hilang baru buang
Lepas pakai terus buang
Basuh sedikit kemudian buang
Rendam dalam air, cuci dan buang

3400 respon

20 Balas

dr kcik mak ajar suh basuh bersih2 hngga hilang darah dan juga bau..siap letak sabun skit tu😅✌...mcm baru2 ni ada tgk rncngn tnyalah ustaz..ada satu topik ttg wanita .ustaz tu pn kata sebaik2nya basuh dahulu pad bersih2 br buang..sbbnya bila kita buang dlm tong smpah..mmg ianya tong smpah .nti ada yg berkenan dgn bau drh..sbb tu akn ada gngguan di dlm rumah sndri..sbb xjg kebersihan..siap ustaz tu kata jika kita nmpk apa duk atas tongsampah kita ms tuk mau duk lari takut. ...jd btl la cara mak didik kita dr kecik remind supaya jaga apa kita pakai semasa datang period..memg kita nmpk ia nya mcm drh biasa bg sesetengah individu menyatakan sedemikian dgn ayat alah..darah je pun..bkn apa pun. ..tp ianya dr rahim kita sendri..jd kita jg la sebaiknya...sblm buang bersihkn dahulu hingga hilang darah dan juga baunya...sebaiknya guna pad yg mudah d bersihkn iaitu jnis kapas..jika jnis gel sush nk bsuh bila gel dh kembang dkt dlm pad tersebut bila dh kena air..mg Allah pmudahkan segala urusan kita dunia dan akhirat..Allahuma aamiin #tapxbisou

Sebenarnya tak perlu pun cuci pad, pad ni sama je macam pampers anak kita, ada ke kita cuci dulu pampers merely lepas tu baru buang ? Tak ada kan, jadi cara yang tepat buangnya ialah balut betul2 pastu masukkan dalam satu plastik kecik atau balut dengan apa2 kertas untuk elakkan isi pad atau pampers terburai kelur Ian baru la buang ke dalam tong sampah, itu caranya.. tapi tidak bila pergi tandas public saya tengok ada yang buang atas tong sampah dengan pampers tak berikat biar macam tu je, pad lekat kat dinding, tisu buang dalam jamban, bagaimana anda berbuat begitu, begitu la perangai kotor anda.. ada orang dah cuci pad tapi dia buka plastik pad tu kapas2 tu dan buang ke dalam lubang jamban, anda la punca kenapa tandas tersumbat 🤯

dulu saya bersihkan siap pakai sabun . tapi ade trbca buat apa cuci pad darah haid.darah haid mmg kotor xprlu pun cuci xda hadis riwayat apa pun mengatakan prlu cuci sblum buang . but well trpulang dekt diri sndiri if rajin cuci je la 🤗

3y ago

Betul, tak perlu cuci pun sebenarnya sebab bila kita cuci, kotoran akan tersebar di bilik air /toilet. Orang lain pulak yang kena kalau tak bersihkan toilet. Sy pun dulu cuci pad. Lepas dah tahu macam tu geli pulak dengan toilet. Haha

saya pakai pad kain dari jenama tempatan. dah lebih dari 6 tahun menggunakan. kualiti Bagus. cuma tak sesuai untuk di bawa travel. selebihnya.. sangat membantu

dulu cuci.. lps dgr ceramah ustaz n ustazah... dia ckp xyah cuci xpe sbb apa x igt dh..cuma pastikan balut kemas2 dgn kertas atau apa2 je then buang..

kdg2 nk cpt kapas dia sy buka n buang dlm 🚽 sbb dia kan kapas bukan plastik terus cuciii buang

cuci sampai bersih pastu bungkus pakai surat khabar dan buang .. darah kotor benda halus suka ..

Ya, basuh pad hingga hilang warna/ bau. Itu sbb suka guna yg fully cotton tanpa gel.

Kalau dekat luar, lepas pakai buang terus. Kalau dekat rumah, bersihkan dan buang.

been used pad kain, so need to rendam, cuci sampai bersih, rendam, bilas..