Anak dah setahun 8 bulan cakap mak je ,biasa ke benda cam ni ?

Cakap perkataan emak je

6 Balas

Anak pertama saya setahun 8 bulan baru pandai cakap ‘kaki’. Tapi tunjuk lah apa semua kepala ke tangan ke kereta ke orang ke. Semua dia cakap ‘kaki’ 😂 saya ada jumpa paediatrician. Dr kata 3 tahun takde ayat baru di kira sebagai speech delay. Kena followup untuk checkup bagai. Buat sementara waktu tu dr just minta saya banyak berkomunikasi dengan anak. Masalahnya, bila saya dan husband cakap dengan anak, dia taknak respon atau ikut apa yang kita cakap pun. Dia just senyum dah gi tempat lain. So saya try buka youtube lagu2 kanak2. Anak suka tengok dan secara tak langsung dia ikut nyanyi sekali. ☺️ lagi lah sekarang macam2 channel ada. Anak ke 2 ni saya bagi tengok ms rachel. Dia ada ajar baby cakap. Yes anak saya ikut juga bunyi sikit2 walaupun baru setahun 1 bulan. Tapi ini cara saya. Ada sesetengah parents taknak bagi screen time kat anak. Macam saya saya bagi jee tapi ada limit masa and saya dah sediakan apa video next2 semua. So takde la keluar video yang tak berkenaan ☺️

11mo ago

Kan sis. Membantu juga serba sedikit. Sebab ms rachel tu dia ajar cara nak pronounce tu. Tunjukkan mulut dia. Bila dia cakap ‘dada’ anak pun ikut. 😅 pastu clap your hand, say hi say bye semua anak dah boleh buat. Dulu masa anak pertama tak jumpa siaran ni. Bagi dia tengok didi and friends je. Banyak nyanyi2 kan anak pun suka ikut nyanyi sekali

Umur setahun 8 bulan sepatutnya sudah boleh bina 2 perkataan dalam 1 ayat. Selain itu, boleh memahami sehingga 200 patah perkataan. Awak dan suami kena selalu bercakap dengan anak. Jangan guna bahasa baby. Bila bercakap dengan baby, keep it short and simple. Avoid in using complicated sentence structure. Kena ada eye contact juga. Boleh adakan sesi membaca buku bersama anak. Buku yang simple, tak banyak pages, colorful sangat sesuai untuk menarik minatn anak. Kalau ada bagi screen time, limitkan juga. If possible watch together during screen time. Kalau awak risau, rujuk doktor tau.

Spttnya 1y6m dh ada word tp mcm anak sy 2y baru ada word . Tp sy keep ajak dia bercakap, dlm 2y3m mcm tu dia terus dpt buat ayat dlm 3 perkataan. Now dh 3y++ dh boleh bawak gaduh dh dia 😅

Kena selalu ajak anak bercakap. And tunjuk dia macam2. Contohnya bila keluar tunjuk pokok and bagitahu anak itu pokok. Itu langit. Ini car. Borak je dengan anak.

should be dah boleh sambung ayat. contoh mak nak makan

always bercakap dgn anak