Normal ke anak lambat cakap dah setahun 8bulan?

Siapa ada anak dah 1thn 8bulan tp masih 5,4 perkataan je sebut. Normal ke?? Org ckp anak lelaki normal lewat bcakap tp anak sy xdela xbcakp langsung cume beberapa perkataan je. Susu pun dia belom pandai sebut. Nak kata sllu berborak , dah borak tp dia xde pula nk tiru cara kite punye pkataan. Korang ada cara X?? #anaklambatcakap #iburisau #PleaseAdvice

6 Balas

First thing first, Ibu tengok balik buku kesihatan anak. Tengok bahagian M-Chart dibuat sewaktu usia setahun enam bulan oleh Klinik Kesihatan.. Ok ke tak? Normally anak dah boleh sebut sehingga 50 words utk umur hampir cecah dua tahun. dua tahun akan bertambah kosa kata. sehingga 100 words. saya catat setiap meaning words yg anak dah sebut. It's ok ibu, kalau belum cakap banyak tapi dia dah faham mostly all sign language, arahan ringkas, ada eye contact, dan menoleh bila kita panggil. itu normal. kadang dia tak tiru kita, sbb tengah serap segala komunikasi kita. Mungkin one day dia akan sebut words tu. Jgn risau teruskan usaha. Sentiasa berborak dgn anak. Tentang perihal rumah, bermain bersama, setiap benda yg ibu buat perlu ada interaksi. Lama lama anak banyak kosa kata. Kurangkan penggunaan gadjet. Bukan saya kata gadjet tidak sesuai. Ada budak, fast learner akan belajar melalui TV @ Phone (YouTube). Tapi ketahuilah, screentime is not good jika anak masih bawah 3 tahun. (Jika ibu guna gadjet utk anak). Teruskan. Jgn give up. Jgn risau. Anak ibu normal.

anak awak sering main tlefon or sllu tngok tv? kbnyakan anak2 skrng lmbt brckp sb tlmpau tngok tlefon dn tv ..anak awak jenis fokus tak maksudnya kalau awak brckp dia tngok mata awak tak . klu awak panggil dia tngok tk? sllu anak2 trdedah dgn gadjet tidak fokus .. takpa truskan je ajar anak brckp .. bnykkn mmbaca or tngok tutorial cra ajak anak brckp .. awak ckp anak awak dah ckp bbrapa prkataan klu prkataan dfahami ok laa..

cara awak berborak mcm mana? nk berborak pon kena ada intonasi supaya baby tertarik nak dengar. contoh awak tengok cerita cartoon dgn baby. awak kena bunyi sekali ikot mcm jln cerita cartoon tu. awak kena repeat banyak kali. kalau menyanyi awak kena buat sekali dgn baby awak berserta gaya. kalau baby tengok phone sy akan buka mrs rachell dkt baby. guna perkataan yg mudah baby faham.

Kdg budak tu bercakap cuma kita je tak faham. Mcm anak sy sekarang baru 1y5m dia sebut mimi utk susu. 😅 anak 1st sy sebut kita utk minion. Anak 2nd sebut ai ai untuk kucing. 😆

1y ago

Anak first saya masa setahun lebih sebut hujan ‘koka’ 😂😂 taktau apa kaitan koka dengan hujan tapi bila ingat balik kelakar. Hujan jee dia terus cakap “haaa.. kokaaa….” 🤣🤣

ank saya 3 tahun pun blm brapa lancar bckp

normal..xpe teruskan ajar anak