Anak tak boleh cakap

Anak saya dah setahun 8bulan.tapi 1 perkataan pun dia tak keluarkan lagi. Normal ke ni. Saya risau

2 Balas

Ank sy dh sthun 10 bln masih berbahasa alien 😃 sy x lah ckp normal. Tp sy x risau sbb ank prtme sy dlu first word dia mse umur 2 thun 2 bln. Tu pun dia ckp ‘ibu’ saje. Selain dari tu mmg x de lgsg. Nak air ke susu ke dia buat bunyi ‘em em’ ja smbil tnjuk apa yg dia nk. Nk pggil org pun ‘em em’ atau ‘aaa aaa’. Dulu sy sgt risau jgk. Mse checkpup kk setahun 8 bln nurse dh ckp ada ciri2 autism/speech delay. Tp sy jmpe doc pakar hosp private, doc ckp kcik lg utk diagnose. Biasa doc akn diagnose klu x reti ckp bila dah 3 thun. Apa yg doc suruh buat, byk kn berborak dgn ank. Klu sis x kesah, bg ank tgk youtube education channel ada ajar sebutan2. Had kan mse sehari sejam mcm tu. Alhamdulillah sblm 3 thun ank sy dah petah & bijak. Skrg dah 7 tahun dh pun. Seawal 5 thun dia dah blh baca signboard tepi jalan ☺️

2d ago

Salam. Sis, anak saya sekarang 1tahun 11bulan & masih belum bercakap. KK arrangekan anak kami untuk speech therapy. Tapi sebelum tu kami pun ada refer pakar kanak2 swasta & mereka kata umur dia terlalu awal untuk dapat detect samada autism. Tapi speech delay ye, sebab kalau ikut umur, dia sudah patut pandai menyebut beberapa perkataan. Boleh sis share educational channel yang sis apply untuk anak sis? Mostly saya bagi anak saya tengok Ms Rachel.

ikut umo tu dah gabungkan 2 or 3 perkataan.perkataan pun dah bnyk blh sebut.masa checkup bulanan sis ada bgtau misi x