Bulan puasa

Bulan puasa nnti korang puasa x?.. 16week pregnant 🤰

21 Balas

Mcm mana pulak kalau puasa pastu bila berbuka xrasa nk mkn , nk minum je 😭 lepas minum muntahh .. mcm kena alahan dah rase 😭 sy preg ank first smpat puasa 2hari lepastu terbaring 3hari muntah nonstop .. skrg preg ank kedua tngah pikir jugak mcm mane nk puasa 😭😭

Klau takde penyakit & larat wajib puasa ya utk ibu hamil. Kecuali keadaan x mengizinkan mcm kene makan ubat, gastrik teruk ke. kalau x larat berbuka je.. InsyaAllah puasa nanti baik2 saje utk baby dan ibu😊

2y ago

kalau anemia rasa x ada apa2 kan.. boleh puasa mcm biasa btul x..

puasa slagi mmpu kalau sya rsa xlarat berbuka ja sbb pregnancy yg 1st mmg doc x kasi puasa sbb sya ada heart disease kerap klua masuk wad time tu.... doakan sya ya 😘😘

2y ago

InshaAllah semoga Allah mudahkan urusan kita ibu2 pregnant ni 🤲

kalau takde masalah, wajib puasa. melainkan kita tak larat or rasa baby tak okay. tak boleh suka2 tak puasa sebab mengandung kalau kita mampu. apa2 pun dapatkan nasihat Dr dulu

Sy gdm on dc, tktau la boleh puasa ke tak, sbbnya kalau time buat bsp tu pun time puasa 2 jam tu bdan dh rase lain. Tkut hypo. Nnt nk tnya pndapat nurse boleh puasa ke tk.

Sy tgh fikir jugak ni.. sy ni jenis yg xselera sahur. Kalau before ni, sy mmg sahur roti dgn air milo je. Tp ni dh pregnant, xcukup la kalau sahur roti jee huhu..

Sy kne consume ubat smpai bulan 5,sehari 3 kali kne makan 4jnis ubat.. Maka sy mgkin xdpt nk berpuasa, insyaAllah tahun depan bayar fidyah dan ganti sekali

InshaAllah nak cuba berpuasa, moga² dpt berkat ramadhan tu..tp kalau tak larat baru berbuka...sbb memikir nak menganti tu sendu nnt sensorang 😁

2y ago

ya betol. sy 17w skrg ni. nak try dulu tgk macam mana . kalau lapar sgt bukak puasa nanti.

x sure. mngkin x puasa. sbb gdm on diet. last sy mkn pukul 6. lgpun risau klau lapar n cepat haus. stengah jam tanpa air pun rasa lain dah

2y ago

sama la sy gdm on diet. tp sedih jugak sb thn lepas pnya puasa pn tk dpt ganti. sy penah dua kali pengalaman baby lahir bulan puasa mungkin sb lapar. jd tahun ni mcm risau nk puasa. aduh jenuh nk ganti la lepas ni. 😭😭

dapatkan nasihat dr . kalau takda masalah biasanya boleh je puasa. cuba dulu, kalau tak larat sgt atau rasa baby kurang gerak ke risau baby baru berbuka..