Hai semua. Boleh tak share pengalaman mengandung time bulan puasa? Sbb saya mengandung baby first

Saya nak ganti puasa . Boleh tak korang share pengalaman korang puasa time pregnant. Hehehe terima kasih

7 Balas

Sy dah ganti puasa 3 kali sepanjang 5 bulan hamil. Sblom nk ganti puasa sy tanya nurse di kk dulu boleh ke nak ganti puasa dia kata boleh je tapi sahur makan nasi klu rasa tak tahan bukak je puasa jgn paksa diri. 3 hari ganti puasa bukan buat direct ye seminggu sekali je. Pernah try buat 2 hari direct hari kedua tu mmg rasa tak tahan badan😅. Sis kena try dulu. Kalau x tahan bukak je

saya pun fikir benda sama. dari awal pregnant dah fikir nak ganti puasa tp tak berani. puasa tahun depan pun taktau la mcm mana. ada jgk tanya nurse. nurse cakap boleh try dulu puasa kalau rasa tak ok boleh buka sekerat hari. tp tetap tak berani lagi nak ganti

9mo ago

cuba dulu sis. insha'Allah boleh

saya pernah try puasa, tapi bole, sbb time tuh alahan sama. n then skrg bf, try juga, elok sampai 2-3ptg ketar satu badan, jadi pitam terus. so kalau bab puasa ni awak kena try dulu tgok, awak bole tak tahan n mmudaratkan atau risau akan baby tak.

9mo ago

saya pn due bulan 5..bulan 3 ni puasa kandungan dh msok 7 bulan.. bgi saya nanti dh hbih raya bqu gnti puasa.. sbb kesian kat baby nti msti lapaq..baby pn dh besar dlm perut

saya 19 week dah ganti puasa 2 hari setakat ni. Bab ganti puasa ni kena cuba dulu ya, masa sahur bagi lengkap. masa puasa selalu jugak pantau gerak baby alhamdulillah okay je. boleh puasa sis jangan risau cuma kena selalu pantau keadaan.

9mo ago

dapat rasa tapi tak selalu sangat. kalau masa busy gerak sana sini tak perasan sangat baby gerak ke tak. kena baring kacau kacau sikit perut baru rasa dia gerak.

sy ganti dah ritu masa 13 week. try sehari terketar ketar gak tgn. then hari kdua ok dh. trus abiskan sminggu. yg pnting sahur mkn la byk

10mo ago

insyaallah boleh. selalu la sembang ngn baby sabar jap mama posa ni haha. harap bulan posa ni pon mmpu la posa byk. pujuk baby selalu dy paham

Tak digalakkan berpuasa ye untuk org yg mengandung . Mmg awak mampu, tapi fikir anak dalam perut yg nak dapatkan nutrisi tu .

9mo ago

Dalam islam dah bg kelonggaran sis. Mmg bg kita si ibu mampu berpuasa tapi anak nak dpt nutrisi tu kne tahan smpai berbuka . Isu skrg fikir kat anak

blh je puase mcm biase Klau x larat sgt2 or bby x gerak ke risau blh buka