Puasa

Asalamualaikum mommy2. Cmne cara korang tangani problem.. Kena plak tu kita tgh pregnant dan x lama lg masuk bulan puasa... Sy dh masuk 12weeks..ade tak saranan baik utk kita yg pregnant ni nk puasa? Sbb banyak buat bacaan.. Puasa bila larat je... Ade tak cara yg baik supaya puasa kita tak terganggu.. Dan baby kekal sihat dlm kandungan?

9 Balas

waalaikumsalam.. sy preggy 36 minggu.. tp still bole lalui puasa mcm biasa. Mmg betul dg kerisauan puan tu,sy pn risau dg keadaan baby dan diri sendiri.. tp untuk pastikan sy bole berpuasa sy pastikan sewaktu sahur sy makan makanan yg berzat dan yg mberi tenaga.. cth makan kurma dg minum susu.selain makan berat spt nasi tuk mengelakan dr lapar.. dan yg penting jgn lupa makan ubat yg d beri tuk mommy and baby,itu sgt penting.. bila waktu berbuka pastikan makan makanan yg bole memulihkan tenaga anda.. banyakan minum air putih sehingga sahur.. alhamdulillah sy dpt berpuasa shingga ini dg tk ada masalah pd sy dan baby.. tp bg ibu yg tk larat jgn paksa diri laa yaa.

If kandungan masih awal tidak digalakkan puasa. Sbb baby baru nak membentuk, takut muntah gastrik menyerang .Kalau kandungan dah matang, in shaa allah, mommy cuba slow talk dgan bby dlam perut ajak dia puasa. Skdr pndgan. Sbb sya pun tgah preggy. Masa awal2 kndungan try puasa, tapi mmg x boleh. Dah masuk 2nd trimester ni alhamdulillah boleh latih perut dan bby puasa2 sunnat.

Mcm sy puasa selang seli..if rasa ok sy continue tp once start rasa penat or xlarat sgt time berbuka esoknye sy skip puasa..sbb bby tgh nak membesar mmg bila lapa xleh nak tahan rasa tu..xtau nak ckp wpun da sahur tp lapa tahap kebulur rasa...suami pom ckp ustaz da bgtau diberi kelonggaran jgn paksa diri kalu x mampu..sayangi org dalam nak dpt bukan mudah..jgn sia2 kan...

hmmm Ada baca jugak kisah mcm ibu mengandung puasa..sedih..mampu puasa sebulan larat Dan xde ape2 masalah bila Raya dia misscariage sbb baby x cukup zat..sy Rasa xpyh paksa kot..nnti ganti puasa Dan byr fidyah sbb ustaz kata klu risau baby one ganti Dan fidyah kalau risau diri sendiri hanya perlu ganti .

5y ago

Allahu.. Ade gk sy baca kt fb baru ni.. Sedih dan risau plak... Ape pun terima kasih ye mommy

Boleh je puasa,larat puasa la. Klu xlarat sgt,jgn paksa diri. Ibu hamil ada ruksah klu tak silap,boleh di gunakn. Kehamilan sebelum nie sy guna ruksah. Sbb waktu tu mmg xlarat sgt,dh hampir pengsan. So,sy puasa bila mampu. Bila dh tak larat sgt sy xpuasa. Risaukan kandungan bermasalah je klu paksa.

Skrg dah 30 week , alhamdulillah dah hbs gnti puasa 6 hr .. spnjg puasa gnti ni ok xda mslh , still bertnga bby pun aktf .. msa sahur mkn buah , nasi + lauk + sayur n susu + kurma sebiji msti mkn . Bgun awal , so blh luang kn msa mkn skit2 . Air msti ckup .

Puasa ni blh je, tapi satu je nk pesan. Klu btul2 xlrt jgn pksa tngu smpai berbuka. Sbb kawan sy ad yg meninggal sbb dia paksa diri dia puasa sdgkan badan dh lemah.

4y ago

Anemia..hidrasi.

Sis tanya nurse.boleh ke puasa nanti.setengah org boleh kalau dia xde masalah apa2 setengah org boleh je puasa kalau xde masalah masa pregnant

Skg dh 30w ..dri awl preggy dh ckp tk nk puasa 😅