puasa

Salam, nak tanya mommy mommy kt sini yg pregnant puasa tak nanti? Ke tak digalakkan puasa? Tapi kalau nak menganti tu nnti 30 hari ?

41 Balas

Ad pernh dgr ustaz share.. ibu mengandung perlu puasa.. cuma andai Kate bila dia berpuasa memudrtkn diri dia, smpai lembik pengsan ke munth ke..boleh berbuka Dan perlu ganti nnti... situasi kedua, Andai Kate dia berpuasa tapi dia ok je n dia risau kandungan dia n berbuka.. yg Ni nnti dia kne ganti puasa Dan but fidyah... Conslusion sini sy rse.. perlu utk puasa dulu n tgk keadaan mcm mne.. andai Kate bdn kte ok utk puasa n BBY pom ok je aktif mcm biasa.. boleh proceed la.. andai sbliknye better Xpose la.. ape2 pom klu mmg da ad mslh better tnye saranan dktr jugak..

raмadнan nι ѕy 26 weeĸ, dr ѕaranĸan ѕy тdĸ вerpυaѕa dι ѕeвaвĸan ѕy gdм da ѕerιng нypo.. ιĸυтĸan тυ ѕyg ѕgт, ѕвв ғιrѕт тιмe ĸn мeraѕa υтĸ ғυll ғaѕтιng.. тp ιĸυy pd ĸeмaмpυan dr мaѕιng2. ĸlo мaмpυ тerυѕĸan ĸlo х.. nanтy neхт yearѕ ĸιтa qнodo pυaѕa.. deмι ĸeвaιĸan ιвυ dan вaвy

Ramadhan kali nie, saya pun pregnant dalam 39 weeks, xtau nak puasa ke x..tp dalam minda, niat macam nak berpuasa..tp sy kena tgk keadaan dulu..mampu ke x..yang penting, jangan push diri n tgk kemampuan diri mcm mana nanti.😅..Dalam islam pun memberi kelonggaran bagi wanita hamil berpuasa sekiranya ia mendatangkan kemudaratan dan kebimbingan pada diri sendiri n baby

4y ago

Samala kita sis..

Boleh try.. Kalau rasa xlarat & nak pitam.. Jgn paksa diri... Lagipun kita digalakkan try puasa.. Bukannya dr awal da pk xnak puasa wlupun prgnant... Sblm ni sy dah try ganti puasa sblm ramadhan ni.. Tp sy rasa sy pun xmampu nak puasa direct 30 hari.. Sbb bila sy puasa 2hari bturut2 sy dpt rasa kurg pgerakan baby... For sure la risau kan

Ikut kemampuan diri masing2.. kalau larat, baby aktif, teruskan.. kalau rasa larat tapi baby kurang aktif, lebih baik berbuka & jangan teruskan, kalau rasa tak larat, lagilah digalakkan berbuka & tak puasa.. pada saya, lebih baik ganti puasa daripada berlaku sesuatu yang buruk kat kandungan..

Memang seksa nak mengganti tapi tak digalakkan puasa especially untuk orang yang trimester pertama & ketiga. Kalau larat, cuba lh. Tapi untuk trimester ketiga kalau boleh ganti jelah puasa nanti, sebab baby dah besar dalam perut lagi banyak khasiat dia perlukan, takut effect dekat baby nanti

4y ago

Kalau first trimester mcm mn ye nak tau baby aktif ke x? Niat nak puasa tp risaukan bby, btw sy 11 mggu 5 hari, bby first 😊

dapat puasa 2 hari je . masuk hari seterusnya . time nak solat zohor terasa dunia berpusing lepastu rasa nak pitam angin perut kosong naik sampai kepala . lepastu perut loya nak muntah terus bawak duduk . suami dah risau . terus dia suruh makan lepastu dia kata takyah puasa .

Sy pregnant 6bulan and ada gdm. Doc dh pesan awal nk puasa blh tpi kalo rasa nk pitam, xtentu arah, doc suruh buka. Sbb takut sy hipo. Hri biasa mcm ni pn xmnum air masak brp jam dh xtntu arah rasanya. Tpi insyaAllah, kna gnti. Nak buat mcm mna, utk kesihatan dri & baby jgk.

4y ago

alнaмdυlιllaн вaвy geraĸ aĸтιғ... ĸlo ιĸυт ĸn dyeorg хвg pυaѕa тrѕ... тry тgĸ ĸlo хlaraт ѕgт тυ.. ѕυre aĸan вυĸa.. тp мѕн вoleн тaнan lg.. ιn ѕay allaн

Klo baru2 lg xyh la puasa..ksian baby..dri sndri pon kne kesian sbb klo x mkn kite akn lemah dn sakit..baby pon sme xdpt membesar dgn baik..klo mcm dh 7 buln keatas dn xde pe masalah ok je nk puasa..sbb baby dh kuat sikit dn besar..pape pon depend kt bdn memsing ok😉

Ramadan nnt sy 6bulan pregnant. Xde alahan dah tapi risaukan baby. Kalau sy larat pun, tapi tgk baby kurang aktif tendang kemungkinan saya akan berbuka nnt. Mmg rasa cam seksa nk kna ganti puasa byk hari tapi lebih baik dri mnyesal kalau jadi apa2 kt baby.