pasal period...

Bulan nov sy sudah mlahirkan.. masuk bulan 1 ada ambil suntikan perancang yg utk 3 bulan punya.. pastu dtg haid mcm biasa masa bulan 1. spnjg bulan feb pula direct ke bulan mac,sy mmg dtg haid lamaaa selama 29hari. Direct terus smpai 29hari tu habis pada bulan mac. Skrg bulan 4, jadi pasal tu suntikan sy sudah tidak ambil2 pun,last yg bulan Januari. Kesan suntikan tu sy anggap selama 3 bulan saja.. sy berenti sbb ibubapa sy x sokong.. jadi masa 12hb April tiba2 sy rasa sakit senggugut pinggang mcm ada sakit bunga2 lah.. Sy rasa esoknya atau lusa akan dtg haid tapiii.. skrg sudah 18hb April,7 hari brlalu,tiada period. Normal ka? Adakah itu tetap masih kesan suntikan perancang atau kesan berhenti ambil suntikan perancang?????atau lain2.........

2 Balas

Xda sy bgtau. Tapi nurse sy ckp sblm ni kalau period lama tapi balik2 kena tukar pad itu yg perlu risau. Sdgkan sy punya period lama tapi sikit2 kluar, cuma tulah xda rasa sakit sngt atau apa2 yg ganjil jadi sy ingat mungkin kesan suntikan perancang. Ya cuma sekali saja sy ambil.. tapi kan masa bulan april yg lalu rupanya period sy cuma lambat kluar,21hb masa tu period sy dtg tapi yg pelik tu period sy tembus terus ke bulan depan sampai 2hb may saja lah.. period normal tapi agak lama. Syukur x mcm masa bulan 2-3.. sekarang nii kan sis kalau nk tau sy dari bulan Jun sampai skrg belum dtg haid.. kenapa ya sy rasa semua ni mungkin mmg kesan suntikan perancang tapi pada masa yg sama, sy separuh tak sesuai dngn benda tu..🤔🤔🤔 sy x pregnant, 2x dah cek tapi tiada..hurmm.. pelik kan kesan suntikan ni. Pdhl baru sekali pakai dan sy x pakai dah. Sekali seumur hidup ja tu cukup la..

Kiranya sis ambil sekali jala masa bulan January? Kalau ikutkan sis kena ambik pulak bulan 4 kan? Sis ada jumpa doktor tanya tak kenapa? Mungkin tak sesuai dengan sis... Kalau tak sesuai doktor akan bagi pilihan tukar jenis perancang yang lain... Macam saya ambil jenis cucuk jugak... Bulan pertama ja tak datang period... Masuk bulan ke 2 baru period, 2minggu... Lepas tu bhenti... Then 3 ke 4 minggu kemudian period semula... Doktor kata kalau period/ keluar darah sepanjang 3bulan tanpa henti, ubat tu tak sesuai dengan badan kita... Boleh tukar jenis lain... Kalau tak period langsung atau ada period insya Allah okey... Sis boleh mintak nasihat dan pendapat doktor... Hormon badan kita semua tak sama...