Bsp

Bulan lepas saya minum air gula.. Bila result keluar saya sangkut sebelum minum air gula.. Dan ni da 3 minggu saya buat BSP tapi tetap ada merah.. Saya da on diet semua da.. Sampai kan berat saya turun 3kg.. Saya makan nasi cikit, sayur dan buah banyak.. Sape pernah macam ni??

14 Balas

kalau saya, doctor xbagi diet melampau... sbb takut berat turun. dia suh mkan je mcm biasa, cuma kurangkan kuantiti. contoh mkan nasi 3,4 kali sehari tp 2senduk jer sekali mkan. lebihkan sayur n mkan buah 2 hidangan sehari. air manis jgan sentuh langsung n bnyakkan mnum air masak. Alhamdulillah bsp saya ok stiap kali chek.

Saya pun sangkut sebelum minum air gula masa 28 minggu, check bacaan bsp 4 kali dr kata bacaan normal, skrg dah 35 weeks, dr kata xpayah amik bacaan lagi tp still kena bersalin awal. Makan je mcm biasa jgn dicatu sgt takut baby xdpt khasiat makanan. Sy amalkan makan lobak putih, barli dgn jus delima.

Seblom buat bsp kena last makan pukul 10mlm ...tapi saya dlu sngkut kencing manis jugak , so saya stop makan sampai 8mlm jaaa . .kalau dahaga banyakan minum ayaq kosong sampai laa ke pagi buat bsp pukul 8pgi . .bsp cntik jaaa dlm 4.5kebawah 😉

Mungkin memang body sis ga bs cerna itu gula, biasa kasus gni harus di bantu dgn obat atau insulin. Nanti dokter akan decide cam mana bagusnya. Soalnya makan biasa aja, kalau ga minum manis n dessert harusnya bsp result oke aja.

Maybe buat yg sis mkn tu jenis manis.. Org ckp klu buat tu kt gigit dia lembut mknanya dia byk gula.. Sy klu buah2han sy mik epal hijau je yg lain x berani.. Ns mik 1 cwn je sis lauk mik bkr or rebus sayur lebihkn

Kawal portion mknn. Pastu try n error mknn waktu bsp. Keep track mkn apa yg lead bacaan tinggi. Mcm sy, ubah nasi ke bihun. Alhamdulillah bacaan dah okay. Awak kena cuba, kena kuat k 😊😊😊utk baby

Kalo dgr ceramah utk gdm ni, buah pn kena sukat jgk mkn. Xleh mkn bnyk sgt. Ada sukatan stiap hri. Bbrpa hari sblm buat bsp tu, ikut diet gdm btul2. Sy gdm on diet jgk.

Sama macam sy ada gdm . . Time nk buat bsp biasa sy last makan sblum pukul 8 , insyaAllah bsp cantik ....

Awak try minum air kosong byk2..sebelum buat bsp tu..saya pun ada kena buat..alhamdulillah okay bacaan..

4y ago

Sy kalo mnum air sblm wt bsp.. Merah

Salah satu tips yg bkesan kat saya, minum jus lemon tanpa gula malam sebelum start puasa. 😊