Antara buah-buahan berikut, yang manakah anda elakkan semasa hamil?

Select multiple options
kurma
epal
oren
anggur
betik
tembikai
nenas
pisang
durian
tiada satu pun di atas

3149 respon

26 Balas

ms awal kehamilan sy elak makan nenas..sbb ms sblm kwen dan sblm pregnant pn bila makan nenas perut sy akan rs memulas sakit.dan berdenyut pd tmpt yg ada ketumbuhan...nk2 sy ada endo stage 4 ketika itu jd sy elak dr makan nenas..mcm mak sy pn kata nenas tajam pd dia..sbb mak dlu pnh alami keguguran..jd mak kata better jgn mkn ..mcm betik tembikai durian .mcm sy ada asthma sy mmg elak makan sbb sejuk mudah alami asthma attack...mcm durian akan alami angin pd bdn..nk2 ms pregnant kita pn akan alami byk angin dlm bdn dan juga alami gastrik..better elakkn .nk makan blh tp berpada 😉✌🏻pape pn depends pd bdn seseorang..mcm sy..sy tw apa bdn sy blh trima dan tak..jd sy xkn mkn dan ambil supaya tak memudaratkan diri sy dan kesihatan sy..stiap org bdn nya berbeza 😉✌🏻

Sy prnh mengidam nk mkn nenas tp X mkn bnyklh sbb tkut asidny tukn... Nenas tu sy goreng buat lauk cmtu... Durianpn prnh mngidam juga n dpt mkn sikit jalh skdr nk rsa, mcm saiz seketul nasi 😅 mama sy mrh X blh mkn tu kuat bau bhya utk kndungan nt. Sypn trpksalh thn air liur jwbny. Time prgnt tupn musim durian mncbr sungguh nk thn prsan nk mkn tu 🤭

1y ago

saya makan je,tapi memadai lah😆klu teringin memang mkn..klu x,xde nye nk mkn

nenas dan durian makan sekadar buat rasa..tidak dlm kuantiti yg banyak..dan pastikan nanas adalah nanas yg sudah betul2 masak bukan nanas muda..

6mo ago

betui² setuju ...saya Pon teringgin nk mkn gulai nenas tapi cari yg nenas yg dah masak bukan mentah ..tu pon mkn dlm kuantiti yg skit

kenapa nenas nk kena elak? nenas oke je . malah bnyk vitamin kita bleh dpt drp nenas. nenas ni tkboleh makan sampai berbiji2. setakat sepotong dua tu tkpe. harap ibu2 buang anggapan ‘nenas penyebab keguguran bayi’

6mo ago

Betul2, sy setuju. Untunglh bakal ibu yg bole mkn mcm2 tp xda effect dgn kandungan 😅

Semua sy makan, tp mcm durian cukup seulas dua.. mcm nanas sy mmg suka, kandungan dh 5 bulan ke atas sy dh takda nak pantang2 sgt makan. Semoga apa yg kita makan ni beri manfaat pd kita & bayi dlm kandungan 🫶🏻

Sy makan sebiji durian masa awal pregnant. Sebiji ye bukan seulas haha. Alhamdulillah ok je. Stiap org badan lain2, jgn follow apa yg org lain boleh. dan apa yg org lain tak boleh tak semestinya kita pn x boleh jgk

kadang nenas durian blh je MKN cuma kdng anggapan yg pnh alami MKN durian pns dan nenas tajam blh JD keguguran sebaliknya MKN sekadar bila rse mengidam sgt² je tpi BG sesetgah org ok je MKN tk JD ape²

Maaf. Dri awal kehamilan, memang sya mkn smua jenis buah yg d nyatakan dlm list. Termasuk lh nanas. Alhamdulillah. Anak dlm kandungan sihat. Cuma berpada² lh dlm pemakanan ye😊

Masa awal mengandung dulu, sebelum install apps The Asian Parent, memang saya elakkan makan nenas. Sebab itu apa yang kebanyakaan orang suruh elakkan

sy cuma elak makan betik , yg lain sy mkn. walaupun teringin nk makan somtam terpaksa tahan sbb pnh naca ngandung tak boleh mkn betik muda .