Rujuk pakar o&g

Bru lepas checkup dr semalam. Dr suruh pgi hospital bsar utk checkup baby dgn o&g specialise sbb baby punya badan saiz kecil. Kepala normal tp badan kecil. Katanya tkut mesin kat klinik kesihtan salah. Huhu. Ada sapa2 pernh alami situasi mcm ni x?

8 Balas

Bab² mesin ni lh sya agak takut, msa admit hospital check bby sbb skit perut Dan mengeras je, msuk dewan bersalin, doktor scan guna mesin, ckp perut bby sya ada 2,bnyak kli sya tnya doktor tu mcam mna tu perut ada dua tak pernh sya dngar, boleh pula ktawa senyum² Bgi tau perut bby ada 2,perut tngah skit tau lh prasaan mcam mna? Lpas tu dikata datang lgi hospital after 2minggu untuk kepastian, sbb mesin scan diaorng agak gila skit, kata dtang 2 minggu lgi sruh blik, dia seluk jari bwah tu kata Jlan dh buka 2cm, kena tahan ward, sehari kt ward msuk bilik rawatan sbb kt sna ada mesin canggih skit, scan main scan doktor tu ckp takda apa msalh, perkembangan bayi OK je dlam kandungan, yng ni doktor lain.. Selang 3hri kena tahan ward, bersalin trus sbb pendarahan, bby kluar je diaorng bersihkn Dan bwa msuk nursery sbb kuat kena vacuum, tngok bby pun sempurna normal, syukur takda apa²

Kdg mesin kt KK jenis lama jd scan tk nmpk jelas, dan kdg sbb faktor lain yg bila scan dan ukur mcm terlalu kecil/besar. Selalunya kt hospital akan ada mesin yg canggih sikit, so bila scan nmpk lebih jelas

Saya pnh masa frst pregnancy….KK ckp kepala normal ikot week tp bdn kecik so sy double confirm dgn pakar di private & alhamdulillah semuanya ok jelas scan yg dibuat brbnding KK

Klo kandungan dlm 18-25 mggu buat la detail scan. Mmg scan kk tu xberapa jelas.. klo nk puas hati sye mmg scan klinik luar, hospital n kk skali gus.. lega hati

boleh tros ke hosp kalo mommy rse nk kepastian yg btl2. .xslah pon kalo kte double cek. .atau bole buat detail scan jgk. .ade je klinik yg buat hrga murah.

kalau belum sampai 24w, buat detail scan kt klinik swasta. berbayar lebih sikit pun berbaloi. sgt sgt detail dr check.

Biasanya mesin scan tak tepat. Nak pulak mesin scan kk 😁 in shaa Allah takde ape tuu

KK kat tempat saya mesin tak secanggih hospital, maka kena rujuk ke hospital. 😊