Braxton Hicks or real contractions?

Braxton Hicks or real contractions? Salam semua nak tanya. Saya now 35w6d ok kemarin saya ada rasa sengal kt pintu vagina tu pastu dtg kan sakit pinggang & sengal perut2. Tapi sekejap2 je dtg pastu hilang balik mcmtu. Baby so far gerak semua okay rasa dia aktif tapi kenapa eh saya rasa sakit mcmtu? Tu tanda nk bersalin ke? Siapa ada pengalaman mcm saya? - Sengal kt pintu vagina - Dgn sakit belakang - Sometime perut rasa sengal Tapi saya takda turun tanda pape pun. Just ada keputihan keluar mcmtu laaa. Then bila saya baring kurang berasa nk bgun ke nk ddk rasa pressure kt ari2 tu. Mcmne eh saya ni? Siapa ada pengalaman? Saya first time mom tau. Saya ada gbs+ and gdm on diet. Saya nak tanya kalau bersalin 36weeks tu kira cukup bulan ke? Terima kasih siapa yg jawab 🥰🥰

6 Balas

Kes puan kemungkinan hanya braxton hicks sbb contraction palsu ni latihan awal bayi utk dia turun masuk jalan bila cukup masa dan persediaan utk ibu nak bersalin nt. Lg 1 puan ada GBS+, mmg akan lg kerap² la rasa sakit tu.. pasal gdm kena monitor jugak berat baby dan lain².. biasanya cukup 37w mcm tu dah kena serah diri sbb xmaw ambik risiko baby besar. Kelahiran sebelum 37w semua dipanggil premature.. cuma akan ada pengiraan dari segi berat dan beberapa kriteria lain utk admit baby kat nicu atau tidak.. 36w blh kira borderline prem la

saya 37w dan gdm on diet jgak,memang tgh mngalami mcm tu,sakit dkat pelvik tu kekadang jln pun mcm penguin,flse cntraction jer tu,klau sakit perut mkin sakit dan kerap,tmbah dgn kluar apa2 cairan atau lendir itu tndanya cntraction,and then memang akan bnyk kluar kputihan putih susu tu,klau x gatal its normal,lgi satu klau 36w brsalin akn dikira premature,slalu doc kira 38w baru ckup bulan,kadang2 37w pun doc dh kira ckup bulan dah..ikut kondisi baby..smoga kita dmudhkan brsalin kelak..

Wsalam.. saya pun sedang alaminya. Dah 38weeks. Kadang tgh syok tidur malam pun boleh sakit sangat. Terus terjaga & tgk jam sebab risau real contraction. Tapi lepas tu hilang balik sakitnya. Tu yg selalu jadi kurang tidur waktu malam. 😅

kalau real contraction awak akan rasa sakit tu tangkap pinggang dn buntot awak serentak. dn sakit tu akan dtg tanpa henti. 5-10minit. 10-15minit. apa awak nk buat serba xkena. awak boleh track.

Jika kekerapan beberapa jam tu braxton hicks

braxton hicks tu kot