toilet training

My boy is 2y and 4mths old.. i've been trying to toilet train him for 3 days now, but he seems to doesnt care if he wets his pants... should i give it another try another time, or should i just thrive on.. coz im scared if scolding him would just discourage him...

7 Balas

saya train bila anak dah pandai beritahu nak kencing atau berak. Umur 4 thn. Sekejap sahaja. Every 30 minutes keep asking them "nak kencing tak? nak berak tak?" Dalam sehari dua, dah bebas pampers waktu siang. Malam pula, dah start tak pakai pampers two weeks afterwards. Keempat-empat anak, Alhamdulillah.

Tiap2 sejam bwk p toilet jek sis.. xyah tnye2.. Pastu sruh dia syisyi.. Nty lame2 mindset dia akn set kalo nk syisyi kena p toilet.. Sbb ank no2 sy pun sy uat cmtu.. 2thun da stop pmpers.

5y ago

Anak sy 2y5m... X pernh ajr g ttg toilet. Pernh bg dia try.. dia nangis takut. Smpai x jd nk membuang 😂

potty trained sllu kene borak dgn ank . setiap sejam kene tanya nk shishi tak . nk poo poo tak . tanyaaa je . dlm sebulan insha'Allah mereka akn biasa

5y ago

oh yeke . mcm tu mungkin kene ajar lambat sikit kot . my nephew pun mcm tu . ajar time die 4 tahun . masa tu mudah sebab dia blh komunikasi dgn kita

nk ajr anak kencing smpai mlm pakai pampers taj

kene selalu ingatkan die utk ke toilet

Too early. Not yet ready

sy aja ank mse nk dkt2 2thn . mmg akn ad trkencing berak d selua lg awl2 aja sbb dy xpndai btol2 lg . saba ye sis . kita mmg kne bbyk saba nk mengaja ank ni . nk mrh sgt pon xbole sbb dy msih blaja . sis bole je aja dia dgn setiap 1jam try letk dy kt toipet suh dy kencing ke berK . sy pon mula2 aja mcm tu . mlm plak sy da bg susu ap semua setgh jam sblm msok tido . lps msok je time tido sy suh dy kencing . kdg dorg kalau kita tnye blom tntu dorg bgtau nk kencing . mcm ank sy da pndai ckp pon xgune tnye sbb dy suke thn2 kencing . biase sy sndri yg suh dy kencing . pkse kencing . klau xnt dy da xthn dy trkencing d selua . mmg perlu kn kesabaran aja ank kencing berak tnds ni sis . yg pentg da lame2 nt dy tau dh .