stress out mum

My baby is 2 weeks old and just started formula. I am giving him mix of formula and breastmilk but he seem to prefer formula instead of breastmilk. He seem to fight when i try to latch him on my breast.i try to stay as calm as possible. Both breast have milk because they are always leaking and sometimes it spray out the milk without me disturbing them. I do try to collect in the hakka breastpump.i now have regrets that i gave him formula because before he do not have any problem on lactching on. What should i do?

8 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Baby konfius dengan puting tu . Awal sangat bagi botol , my baby dah sebulan menyusu badan pun still boleh konfius dengan jari . Tapi maybe sebab faktor dia dah hisap jari dari dalam perut lagi , and dari awal bersalin pun dia macam keliru sikit antara puting dengan jari sendiri . Yang paling worst saya pergi masukkan jari saya pulak dalam mulut dia . Seharian setiap kali saya masukkan puting dalam mulut dia mengamuk ngamuk dia nak hisap jari . Then petang tu bila dah penat dan lapar dia tidur lama , nasib baik bangun tu dia nak balik menyusu . Pengajaran nya jangan sesekali masukkan jari dalam mulut baby . Awak punya kes , kalau dia tak nak juga puting , last awak cuma boleh try pump je supaya dia stop minum susu formula tapi tak direct feeding .

Baca lagi

pada pendapat sy bukan baby lebih prefer formula dari breastfeed .. mengikut kefahaman sy susu seperti yg u caritakan .. susu memancut keluar dgn sendiri .. itu bermakna susu dah overflow .. nasihat sy .. cuba u pump dulu susu sebelum breastfeed baby .. sebab bila susu overflow baby akan penat dan mudah tersedak disebabkan susu yg keluar terlalu laju .. bila u dah pump susu sebelum direct .. ianya membantu baby menyusu dgn tenang dan tampa tergesa2 menelan .. bila baby enjoy menyusu breastfeed mengikut kemahuan dia .. ianya sama seperti formula yg akan keluar mengikut sedutan dan keperluan sedutan dari bottle tu ..

Baca lagi

You should try Pigeon bottle. It's working for me and my baby can accept both direct latch and bottle. The nipple is special as it is softer than other brand and it is mimic our nipple whereby when baby suck it will move in, out, up and down following baby sucking motion. So baby will thought that it's our nipple. https://pigeon.com.my/product/wide-neck-nursing-bottle-ppsu-polyphenylsulfone/

Baca lagi
3y ago

Yes betul , design dia betul betul tiru puting tetek . Boleh pilih size yang hampir sama dengan puting ibu .

VIP Member

Baby dh nipple confuse sbb awal sgt intro botol. U have to do skin to skin session, means baby n mommy spend time without clothes. Bagi baby kenal bau mommy balik. Tp jgn paksa bg, just bila baby mengantuk... Then u can offer. Goodluck.

anak sy pom mcm tu, mula ii sy bagi susu botol sbb first baby sy ingt xde susu,, then mase ad susu bgi die, die xnk bf, nk botol, then sy slow ii bgi je botol dan tuka nga bf, dan sekarang bby derert bf, dan botol die xnk..

Sis cuba stop bg susu formula... Sis pam susu and letakkan dalam botol... Dlm 2 3 hari selepas dia minum susu ibu dlm botol sis bg direct breastfeeding secara pelan pelan....

VIP Member

Im sorry for u..no reason to give formula actually...but learn from mistake right...just dont give the susu formula..tunggu lapar..bv susu bdn..

kerapkan bf.. jangan stress².. enjoy the journey.. at the same time saya juga ad ambil minuman tambahan iaitu omb untuk mmbantu boostkan susu badan