HB RENDAH

Hi.. Boleh tak mommy2 sharekan makanan yg diamalkan utk naikkan hb.. Selain sayur2 hijau.. Huhu tq

18 Balas

Sy selalu ade maslaah hb rendah. Lepas tu sy join kelas antenatal kelas untuk ibu mngandung dia bgtau makan jambu batu untuk naikkan hb. So setiap kli shri dua lg nk chekup sy akan makan jambu batu sehri sebiji and 2jam kemuadiam kerapkan munum susu. Hb terus naik smpai skrg xde malasalh hb rendah. Asalnya sy ade anemia. Anemia sy pom dh xde since y ikot cara pemakanan yg betul

Sy sblm lunch mkn buah2 mcm jambu batu, epal hijau, delima. Masa telan zincofer sy minum dgn secawan air suam + 1 biji perahan limau kasturi. Alhamdulillah sejak amalkan mmg hb sy maintain tp xsure la sesuai ke x utk semua org.

Makan buah delima , guava .. kalau bole elakkan makan organ ayam .. ya hati ayam bole untuk darah , tp darah berpenyakit .. elakkan lah , law kita xpreggy pun , mmg organ dalaman haiwan xelok utk mkn ..

Sy amalkan kurma, jambu batu dgn ulam hijau..air msak secukupnya..caffien mmg kurangkan..teringin je minum..ubat mmg sy ambil..alhamdulillah maintain hb 12-14..

Saya hari2 makan jambu batu, mkn kekacang, kurma. Ubat pulak maltofer 3biji sehari. Alhamdulillah daripada 10.2 naik ke 10.8 , sikit ja lg nk capai 11

4y ago

Ok tq sis..

Bykkn mkn buah jambu batu..delima..kurma.pn blh..nurse dlu pesan juge..bykkn.mkn.syur sayuran dan buah serta minum susu 😉

sup kerang hati ayam.sayur bayam buah delima tembikaii jambuh pon baik untk naik kan hp yunk ...

Masa preggy dulu hb rendah, sy makan lebih daging & seafood.sayur hijau makan hari2

Saya amalkan buah bidara setiap kali check up hb naik dari 11.5 kadang2 14.2

try makn hati ayam sis dan ikan bilis. It works tuk naikkan hb..