tips utk naikkan hb

Hi mommies semua. Bole tak share tips utk naikkan hb. Hb makin drop smpai 10.1 . Ubat klinik semua makan. Tapi still x naik2 . Bole x share ape yg bole naikkan hb. Tq mommies smu

6 Balas

Pemakanan sis, try makan makanan yang boleh naikkan hb. Tapi tengok keadaan juga, saya pun dulu lebih kurang macam sis, makan zincofer, hb drop pastu maintain, naiknya tak. Doc terus tukar ubat iberet & maltofer, baru naik. Apa apa pun boleh cuba tanya nurse @ doc in charge juga yee.

Masa 27w, hb sy pun drop ke 10.1..sblm tidur sy mkn zincofer 1biji, bgun dr tidur sy mkn 2biji iron tablet yg warna hitam tu..jarakkan dgn pengambilan susu/Milo..stop minum teh, coffee..sy jga ade amalkn kapsul minyak kelapa dara.. Alhamdulillah, 2mggu lpas tu g checkup, hb dh naik jd 11..

4y ago

Iya..tu nurse yg check sy suh mkn mcm tu..

Hari nak check up jgn minum caffien. Saya minum jus mamariam tu. Alhamdulillah naik hb. Kalau tak asyik turun je. Lepas tu makan buah banyak. makan ubat konsisten. Tp kalau dh nak dekat bersalin, better elak caffien sbb nak maintain hb tu tak turun.

minum jus mamariam + makan ubat maltofer + sambil2 tu makan la bayam atau kekacang kismis mcm tu

boleh amalkan minum pati delima..

Mkn ubt zincofer ke?