tidur baby

Boleh share tak macam mana ibu ibu ajar anak tidur malam? Apa yang ibu ibu buat biler anak tiba-tiba bangun malam menangis. Macam saya bby masok tido awal pukul 7.15 dah tido, susu semua dah. Selalu nya dalam 7.40mlm hingga pukul 8 mlm, mesti bby akan bangun menangis menjerit. Tak kan baby nak susu lagi kan? Baru je lepas minum susu pukul 7 td. Saya angkat baby tepuk2, lama jugak la nak bagi baby ok balik. Kenapa ye? Ada cadangan tak? Baby saya 4 bulan.

10 Balas

Tdo kn lepas maghrib sis... Klau die ngntuk jgak tahan la sikit... Pas tu bukak lagu2 islamik ke ayat quran ke....klau die terbangun tu cepat2 sumbat susu ke puting ke bg die lalok... Bilik klau bleh bg gelap or malap... Klau die bgun tu make sure jgn bg die perasan kite bgun... Biasa baby klau nmpak kite bgun mula la die.... Klau die nngis, pujuk2 die tepuk2 bg zikir

4y ago

Rumah 24 jam psang ayat Al - Quran.. dgr smpai ke bilik sbb rumah kcik je.. tahan ngatuk pnah try tp die mngamok lg trok sbb overtired..

Baby sy 3bulan lebih. Kdg2 ada jugak mcm ni. Dukung ke apa semua tak jalan. Dah tido kul 9 nanti dia bgn kul10. Kul 11lebih bru tido. Nangis2 nk tido tu pn sy berjalan keliling rumah lama2 dia tido sbb trlalu penat. Mgkin baby sis kembung ke? Tak selesa perut. Sblm tido letak mnyak and urut2. Baby sy cmtu sbb tak selesa perut.

4y ago

Keliling rumah tu bukannya luar rumah 😅 dlam ruang tamu lah 😅 Takkan lah pulak malam2 kluar kan ada baby. Lgpun mana berani mlm2 buta. Seram.

Tido kn ank selepas waktu maghrib klu blh. Lps azan tu bru tido. Sblm tido urut2 dlu, bg dia selesa. Bdk ni klu meragam biasa nye sbb x selesa. Lg 1 elok jgn bg tido waktu maghrib. Slps maghrib bru ok. Pendapat sy je ni. Sbb ank2 sy 3 org xpernah lg meragam dr kecik.

4y ago

Susah sis, sbb kalau die dh ngntok sgt kami tahan dia tdo, dia akan mngamok lg trok

baby sy mse 2month pon cmtu...asal tido mghrib je mst nangis kuat2 bile terjaga...setiap hari cmtu....sy ade jgk g mintak air kt org2 yg pndai...lpastu alhamdulillah dh xpnh lg nangis...

Pd sy pkul 7 lbih tu awal sgt..maghrib x elok bg ank tdo..bg die main dlu pkul 8 mcm Tu start la tdo kn ank...die dh pnat main snang tdo..bg susu kenyang2..sy buat mcm tu je..☺️☺️

4y ago

Pukul 8 baby dah terlalu overtired. Pkul 7 lebih tu pon die dah meragam nak tido. Kalau overtired tengah malam lagi susah tido sebab selalu terjaga

Saya selalu buka youtube.. bacaan ayat² Quran untok baby yg susa nak tido.. alhamdulillah smpai sekarang still bkak.. and baby tido.. try in shaa Allah..

4y ago

Rumah 24 bkk ayat al quran.. dgr smpai ke bilik sbb umah kcik je

Xpe.. layan je.. babykan dia swing2 moodnya.. nnti dia ubah lg.. bagus la dia nak susu.. tu maksudnya dia aktif dan sihat insya Allah 😊

X pe... Cuba slow2 dulu... Pas ni bleh create rutin tdo die...maybe sbb die rse die dh tdo lama tu yg die terjaga tu kot

4y ago

Dlu mse newborn die biasa tdo mengiring kepit bntal kiri knan.. pas tu mse 3 bulan suami suruh start ajar tdo tak de kepit bantal.. smlm bila sy try balik kepit bby ngn bntal, lena tido 4 jam..

4bln masi awal lg kot nak ajar tdur mcm tu sbb nt tga mlm dia akn bgun, xpe slowly ajar in shaa Allah

Ank mnum susu apa? Klau susu badan, susukn ikut demand anak, xperlu ikut jam

4y ago

Tu la, sy mlm xdk la lena sgt, slalu trjge tgk bby.. tq sis sbb komen 😊