Bila baby start tidur lama waktu mlm?

Hi. Baby saya dah 4 bln 21 hari. Tidur mlm dlm pukul 9 @ 10 mlm mesti dia bangun tgh pagi dlm pukul 1 pagi / 3 pagi / 6 pagi mcm tu bg susu bdn terus tido. Normal ke? Penat jugak drpd newborn sampai dah nk masuk 5 bln dia terjaga mlm nk susu. Bila betul2 baby x akn bangun tengah mlm & tidur lama sampai ke pagi ya? Boleh ibu share pnglmn baby masing2 start x mintak susu tgh mlm tido sepanjang mlm masa baby brpe bln ya?#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom

8 Balas

Normal laa tu every 3hrs lagi2 bf, awk expect apa 4bulan21hari ni masih baby lg masih sama dgn newborn anak belum makan solid food. Bersyukur lah kalau anak jenis yg bangun every 3hrs ni dia cuma minum susu je x bangun terus nak bawak main subuh2. Anak saya yg fully fm pun klu malam bangun every 4hrs ni pun sy rasa lambat sgt gap nak je dia bangun every 3hrs sbb kesian kat dia yg bangun2 terus lapar sgt dah x sabar kena bagi susu. Kalau anak bf lagi senang baring2 pun boleh tekap bagi anak susu tu, klu fm ni kita kena bangun utk buatkan susu. enjoy je semua ni nt bila anak dah besar awk nak spend time dgn anak pun mesti susah. Jgn pernah kata jaga anak wktu skg ni penat ye kuat kn semangat.

Baby saya msa 2 bln lbih dia punya mlm tidur lama, kdg pkl 9pm tidur, pkl 5/6 pg bru bngun susu, smpai la skrg , sy n hsbnd dh tau time dia bngun. Kalau tidur pkl 7ptg, pkl 1 dia akan bngun susu, lps tu pkl 5 pg pulak dia bngun. ini anak saya, kdg stiap anak tak sama. Kdg risau jugak, kdg sya kacau dia kalau lama sngt, kdg bagi tukar pmpers dia, dia akan nak susu time tu. hehe. Insyallah nnti okey, dia kurang susu,

Sis saya ni lagilah suka baby bangun time macam tu lagi2 baby breastfeeding. Timing mcm tu lah breastmilk kita bagus for baby. Btw baby pun belum boleh solid food mmg breastfeed je so normal untuk dia bangun time2 mcm tu. Saya ni kalau dia tak bangun lama sikit je saya yg gelabah and risau. Kadang kalau baby tidur 9mlm tak bangun pukul 12/1 saya terus tunggu je or susukan sambil tidur.

Dari pengalaman saya, fully bf, untuk umur macam tu normal. Anak saya umur dalam 11bulan++ macam tu tak bangun malam dah. Saya rasa sebab kenyang, umur camni dia dah mula berselera makan. Kalau dia terbangun pun kejap je, minum susu buat rasa2 je.

Sama lah. Dri newborn smpai 4 bulan. Org kata sbb kita ajar mengempeng. Mmg susah dah lah baby nk tertido sndiri. Dia nak sntiasa ada puting dlm mulut dia. Bersabar je lah ye ibu

Baby bf memang kerap bangun mlm utk menyusu.. sbb susu badan cepat hadam nyer.. klu susu fm lambat hadam nyer.. memang mlm akan tdo lama..

Mmg klau susu bf pattern msih sme dri newborn dh start mkn bru lain sikit pattern tdur mlm. Lgpun bf milk cpt hadam drpd fm. 🙂

anak saya setiap 3 jam akan bangun nak susu. fully breastfeed juga