jahitan slepas bayi di vacuum

Boleh saya tahu cara nak merawat luka jahitan ... Saya melahirkan bayi secara normal tapi dgn bantuan vacuum.. Disbbkn itu , bhgian bawah saya perlu digunting sebesar kepala bayi .. Mslh skrg sy ta boleh nk duduk.. Ada petua atau ubat yang mempercepatkn luka baik dgn cpt ? Takde pgalaman. Ni pglaman petama dan terpksa berpntang sndri dgn suami.. Fmly semua di smenanjung hmmmm

7 Balas

Saya pun melahirkan normal tp dengan bantuan vakum juga sbb x pandai meneran. Yang penting kena makan ubat tahan sakit/panadol yg hospital bagi. Saya letak minyak batu dekat pad. Pastikan bahagian bwh lap kering2 slepas cuci..Memang cepat sembuh. Dlm dua minggu mcm tu..Nurse yg dtg rumah cek pun ada cakap. Klinik tak galakkan letak minyak batu tapi dia sendiri pun letak juga untuk cepatkan luka sembuh.

4y ago

Sy dah masukkn gmbr..kalau area kami, minyak ni fames sbb mudah didapati, harga murah, pelbagai fungsi dan efektif.

Paling trbaik cuci dengan air rebusan manjakani sis sya dri anak pertama sampai anak kelima cuci guna ni ja cpt Sgt sembuh 3@4 Ari sya da bole jalan laju dn cpt kering dah hehe

Minum pati gamat,ikan haruan..ada jual kat kedai..utk cptkn jahitan bercantum dan setiap kali cebok kencing guna air garam kasar..ssh nsk dduk sis,srh husband bli bantal donut ada jual kat mr.Diy..

Kalau sy pegi klnik swasta khas utk ibu lps bersalin. Mintak dr bg suntikan utk tahan sakit. InsyaAllah awk dpt dduk dgn selesa n lakukn kerja2 ringan spt biasa.

Letak minyak kuning yg hospital bagi. Lepas tu bykkan makan oren sunkist. Vitamin C pada buah oren boleh bantu cepatkan sembuh luka dari dalam.

Kalau boleh jgn letak minyak gamat,letak ubat kuning sis,saya pun mcm tu juga kena gunting,tapi diorang x galakkan guna minyak gamat.

Makan ikan haruan

4y ago

doctor not recommend this way for sure