Jahitan belum baik

Hi mommy semua. Sy sudah bersalin 22 hari. Normal ke jahitan belum pulih, saya rasa sakit bila bergerak. Rasa melecet pun ada. Bila baring rasa lega je, bila duduk sakit sgt. Tiada jahitan terbuka, cuma nampak merah dikawsan jahitan tu. Btw saya vacuum delivery, ke sebabtu saya baik lambat? Ada cara ke untuk pulihkan luka dgn cpt. #firsttimemom

11 Balas

Pemakanan kena jage jgk sis.. Mcm mak mentua suh mnum kopi je mnum milo jgn sgt.. Dieorg ckp baik jgk utk luka tp xtahula mitos ke ape ikutkan je ckp dia sbb dia jaga. Pahtu kat bawah tu klu bleh sllu kena lap kering3 n sapu ubay dia od luka jgn isi pada pad.. Macam sy perahh pastu dap2 lg ats luka tu.. Sy koyak smpi bbir ats kt b*ji klnt*k tu.. Mmg kena rajin.. Ank first forsep..

8mo ago

oh tula, ikut hosp la ek...aaah gh penang x providr..dia suruh jaga btul2 je..jgn bg basah .once ke toilet make sure keringkan

Make sure area jahitan tu kering selepas kena air. Boleh lap kering or guna hair dryer. Penyembuhan tu atas badan masing2. Macam sy hari ke 10 luka dah kering n bercantum. Cuba kdang2 tu ada rasa gatal (gatal tu petanda luka makin membaik ikutkan doktor). Xperlu sapu ubat or krim utk cepat baik. Just keringkan area situ

saya 35 hri baru betul2 pulih, jahitan sikit ja, pemakanan sya jga, tpi lambat juga pulih, jahitan dh kering, cuma rasa sakit ada lgi, saya selalu sapu minyak gamat. Alhamdulillah sekarang dh pulih. Sya lepas bersalin pun dpat ubat kuning. untuk minum 10 hari

sy hri ke.3 luka bengkak + benang tertetas. mmg sakittt sgt sbb sy ulang alik kk . sy duduk pun senget . tak tahan sgt sy beli ubat kat.frmasi .. hydrocyn nmanya . alhamdulillah hri ke 9 sembuh sepenuhnya . hri hri mkn oren + ikan + sup syur .

Nanti pefi farmasi beli gel ni. Elok untuk luka jahitan bawah. Sy dah bersalin dua kali memang sapu ni je dekat jahitan tu. 2 3 hari kering elok dah. Sapu nipis2 lepas mandi atau lepas kencing. Keringkan depan kipas baru pakai pad.

8mo ago

sy pon guna ni lepas jahitan terbuka haritu. 3 hari mmg kering dah tmpt jahitan. Bagi sy tak cukup la just keringkan n sapu ubat kuning tu

mungkin masa jahit tu diorang tk potong lebihan benang kot ? mcm kakak sedara suami saya macamtu jugak . bila pergi hospital untuk cek diorang tk potong lebihan benang , tu yang buat kita sakit

pemakanan awak masa pantang? ambik mknn berkhasiat tak? luka cuci betul2 tak? lepas mandi lap kering2 tak? kerap tukar pad x? ambik protein tak mcm ayam/ikan/telur?

8mo ago

better awak pergi klinik swasta la utk check. sbb awak duduk pon mcm sakit. sy haritu pon mcm tu juga walaupon normal delivery. jadi merah2 nampak bengkak. bila duduk senget sebelah🥺. doctor bg ubat mkn antibiotik dn doctor cuci sikit baru okay awak.

Jahitan belum pulih maksudnya luka dah bercantum atau belum? Luka dah kering? Benang dah tanggal? Saya pun vacuum delivery. Ambil masa 30 hari untuk betul2 pulih.

8mo ago

Doktor yang check masa hari checkup tu. Kalau tak, saya pun tak tahu ada infection. Sebab saya ingat normal rasa sakit macam tu. Keputihan tu saya tak pasti sebab saya tiada pula keluar keputihan yang berketul macam tu.

say sllu mandi atau kencing basuh dengan air garam lepas tu bilas air bersih ,lap dengan tisu ,

doktor ade ckap apa2 bila cek luka jahitan?